A Richard király újabb Oscar-jelölést hozhat Will Smith számára

Az akaratról és a hitről szól Will Smith magával ragadó sportfilmje, a Richard király, amely furcsamód nem a tenisz két állócsillagára, Venus és Serena Williams teniszezőkre koncentrál, hanem a sikerükben feltétel nélkül bízó édesapjukra. A Richard király igazi sportdráma, amely jócskán túlmutat a labdajátékon, így azoknak is érdemes beülni rá, akik nem igazán rajongói a tenisznek.

Piros pulóver, hófehér tenisznadrág és térdzokni, valamint busa szemöldök a mindenre elszánt, konok tekintet fölött – így jelenik meg előttünk a vásznon Richard Williams megmosolyogtató alakja, aki minden józan érvet lesöprő szent meggyőződéssel hitte, hogy a gettóból szalajtott lányai fekete királynőivé válhatnak a fehér elit sportjának, a tenisznek. Az apa maga kezdte el edzeni a négy és öt éves kislányokat, miután látta a tévében, mennyit keres egy profi teniszjátékos, és vett néhány teniszórát egy piás edzőtől. Minden valamirevaló sikertörténet alapja egy jó terv, nincs ez másként a Williams-famíliában sem: Richard állítólag egy 70-80 oldalas dokumentumban fektette le az irányelveit, amelyhez aztán körömszakadtáig ragaszkodott. A róla szóló filmben a tervet csak emlegetik, de egyszer sem lobogtatják meg, de ez persze semmit nem von le az értékéből. A Williams-nővérek elképesztő sikere ömagáért beszél.

Ha nincs előtted ösvény, taposd ki magadnak!

Richard Williams a tenisz Earl Woods-a, aki a pálya „tigriseit” nevelte ki lányaiból. Életrajzi filmje ott veszi föl a fonalat, amikor kénytelen ráébredni, hogy a gyerekek további fejlődéséhez ő már kevés, szakembert kell melléjük fölfogadnia. Igen ám, de miből? A tenisz költséges sport, az utánpótlás-nevelés pedig még inkább az. Felesége, Oracene, aki szintén kivette a maga részét a Williams-nővérek motiválásából – mégis meglehetősen alulértékelt, a filmben éppúgy, akárcsak az életben –, nővérként kereste meg a betevőt. Richard napközben a lányokkal foglalkozott, éjjel biztonsági őrként robotolt. Az egész család eltökélt volt, hogy a lányok kihozhassák magukból a maximumot, de ez a comptoni gettó közepén nem igazán tűnt többnek holmi tündérmesénél.

king richard 1
A Williams-család: Oracene (Aunjanue Ellis), Tunde (Mikayla Lashae Bartholomew), Richard (Will Smith), Venus (Saniyya Sidney), Serena (Demi Singleton) és Lyndrea (Layla Crawford) Fotó: Warner Bros.

Williamsék azonban – kívülről legalábbis – rendíthetetlennek tűntek. Akár esett, akár fújt, a nap rendre a pályán találta őket, ahol makacs szorgalommal gyakoroltak. Ezt csak így lehet csinálni! Bár látszólag embertelen önuralommal dolgoztak, Oracence és Richard nem esett a sztárszülők klasszikus hibájába: a terv elengedhetetlen része volt, hogy a gyerek jól érezze magát abban, amit csinál! Ha úgy adódott, Richard hagyta a francba az edzést, és fölnyalábolva a családot kiruccant velük Disneylandbe! A versenyeken pedig egyetlen edzői tanáccsal élt: menjetek, és érezzétek jól magatokat!

Hitet hitelbe

Richard Williams mert nagyot álmodni, és lányai tehetségére befektetésként tekintett. Egyedül ilyen módon tudott érvényesülni, igaz, nem is volt hajlandó egy bizonyos szintnél lejjebb adni: John McEnroe és Pete Sampras edzőjét, Paul Cohent, valamint Andy Roddick, Jennifer Capriati és Maria Sharapova teniszcsillagok felfedezőjét, Rick Maccit környékezte meg. Mindketten felismerték, hogy valódi igazgyöngyöket rejt a comptoni gettó mélye, akikbe megéri tudást és pénzt belefektetni. Macci floridai Teniszakadémiája egészen új világra nyitott ajtót Williamsék előtt. Amíg azonban egy álomról könnyű lemondani, más a helyzet a soha vissza nem térő lehetőségekről. A Williams-család szintet lépett, ám ezzel megnőtt a vesztenivalójuk is.

igenyes logo

Szólj hozzá!