Bikanyak: Egy derékba tört élet margójára

Jacky az a fajta fickó, akivel nem jó ujjat húzni. Igazi ösztönlény, nem sokkal jobb, mint az állatai. Pillanatok alatt elszakad nála a cérna. Ő az, akinek ha tagbaszakadt alakja feltűnik egy sötét sikátor mélyén, akkor inkább menekülőre veszed a dolgot. Mert biztos, ami biztos! Minek a Sorsot kísérteni? A Jackyt középpontba állító belga krimi, a Bikanyak, a hormonmaffia sötét világába kalauzol, ahol a nagyobb haszon reményében ugyanúgy olcsó a vér, mint bárhol máshol. Ugyanakkor egy megnyomorodott lélek végső rezdülései épp annyira szánalmat keltőek, amennyire az anyja hasából kibújt kisborjú metamorfózisa borjúmájassá.

Michael R. Roskam filmje a mezőgazdasági bűnözés világába enged betekintést, mindezt sorstragédiába ágyazva, művészfilmes eszközökkel nyakon öntve. Nem rossz ez az egyveleg, témáját tekintve kuriózumnak is vehetjük, s mivel az erőszak helyett inkább az egyéni drámát állítja középpontjába, sablonok nélküli megoldásokkal dolgozik. Nem véletlenül jelölték Oscarra a legjobb küldföldi film kategóriájában, s nem véletlenül nem nyerte meg.

Jacky, a limburgi marhatenyésztő épp a hírhedt hormonmaffia fejével készül üzletet kötni, amikor egy utánuk nyomozó rendőrt lelőnek a közelben. Jacky-nek messziről bűzlik az egész, legszívesebben visszatáncolna az üzlettől, amíg el nem csitulnak a zsaru megölése keltette médiahullámok, ám a család megbecsült barátját, az állatorvos Sam-et csábítja a nagy lóvé ígérete. Ráadásul Jacky-t árnyékként kísérti egy traumatikus gyerekkori emlék, amely alapjaiban változtatta meg az életét, s amely hirtelen ismét elnyeléssel fenyegeti, amikor a „nehézfiúk” között felbukkan egy ismerős arc. A Jacky-t megfigyelő rendőrség kezdetben nem is érti a láncreakcióként beinduló eseményeket, hiszen azok gyújtópontja nem az ésszerű üzleti indokok, hanem a sötét múlt, amely örvényként húzza magába a főszereplőt. Ahogy Jacky fölött összecsapnak a hullámok, egyre mélyebbre süpped saját személyes poklába, míg el nem ér a mélypontra.

bikanyak22

Jacky rendkívül pontosan érzékeltetett pokoljárását Matthias Schoenaerts alakításában követhetjük nyomon. Schoenaerts Robert De Niróra, Edward Nortonra vagy Christian Balere jellemző odaadással lényegült át Jacky-vé: 27 kg izmot gyúrt magára a szerep kedvéért. Az igazán vadállati külsőt elért színész marhatenyésztője esendő jellem: ahogy flashbackek formájában életre kelnek a fájó gyermekkori emlékek, úgy alakul át a szemünk előtt agyatlan kigyúrt behajtóból szánalmat keltő hús-vér emberré, aki tesztoszteron adagjait saját marháinál alkalmazott bikavadító szteroidokkal turbózza föl. Ám ez édeskevés, s ezt érzi ő maga is; pont emiatt képtelen a normális életre, az emberi kapcsolatok kialakítására. Tragédiáját egyben fokozza reménytelen vonzódása egy lány iránt: kapcsolatuk beteljesülése ellen szól minden létező körülmény. Mégis megpróbál a lány közelébe férkőzni, és amikor az érdeklődés kölcsönössé válik, azzal már nem igazán tud mit kezdeni. És ez dühítő! De még mennyire! Ilyenkor persze leszáll a vörös köd és megszalad a keze, de amikor valóban bosszút állhatna minden sérelméért, az érzelmek gúzsba kötik, cselekvésképtelenné válik. Marad a sötét szobában a dühtől és gyűlölettől átitatott árnyékboksz, ami nem túlzottan kielégítő egy feldúlt ember számára. A film legjobb jelenetei a múltban játszódnak, amelyben a főszereplővel együtt a nézőt is sokkolják Jacky húsbavágó tragédiájának képsorai.

bikanyak4

Bikanyak valójában egy erőszakmentes erőszakfilm, tehát aki azért ülne be rá, hogy csontropogtató öklözéseket és vad lövöldözéseket bámuljon szélesvásznon, az inkább kerülje el a filmet. A forgatókönyvet maga a rendező, Michael R. Roskam jegyzi: egy kissé túlbonyolított, túl sok szereplőt mozgató szkriptet dobott össze, ami mégis remekül működik. Maga a film azonban elbírt volna egy picivel több akciót annak ellenére is, hogy inkább a drámai vonalra helyezték a hangsúlyt.

Szájtátva bámultam a film végén a csupa izom szarvasmarhákat: aki esetleg járatos a témában, elárulhatná, hogy ez most vizuális trükk volt vagy valóban léteznek így feldoppingolt tehenek?

A filmben maguk a gyerekek is teljes természetességgel mozognak a hormonokkal és szteroidokkal töltött fecskendők között, így akaratlanul fölmerül az emberben, hogy ha valaki ebbe születik bele és ezt látva nő föl, valószínűleg nem is tartja akkora bűnnek ezeknek a tiltott szereknek az alkalmazását.

bullhead6

Bár a Bikanyak nem nyert Oscart, ettől függetlenül az alkotók számára gyümölcsözőnek bizonyult: a Jackyt nagyszerűen megformáló Matthias Schoenaerts egyre-másra kapja a szerepajánlatokat Hollywoodból, és Michael R. Roskam író-rendező is a tengerentúl felé kacsintgat (a Variety szaklap szerint egyike azon 10 rendezőnek, akire érdemes odafigyelni). Sok sikert nekik, a Bikanyakkal húsbavágóan fajsúlyos névjegykártyát sikerült letenniük a szakma asztalára.

Publikálva: filmtrailer.hu (2012. július 12)

Szólj hozzá!