Elcsenhető-e a Karácsony és kicserélhető-e a kistesó?

A december az empátia jegyében telik. A kicsikre vár A Grincs, aki végül nem visz, hanem hoz, a nagyobbakra meg Mirai – Lány a jövőből, aki nem kér, csupán ad. A szeretet ünnepére – azt hiszem – nem is kell ennél több. 

Csenj, Grincs – csínyt hints!

Dr. Seuss terjedelmes munkásságából alig maroknyi könyv látott magyarul is napvilágot. Nálunk kevéssé ismert meseíró, bár legnépszerűbb hőse, a karácsonyt elcsenni igyekvő Grincs kis hazánkban is nevezetes, ha máshonnan nem is, hát az ezredfordulón készült „gyerekfilmből”, amelyben a gumiarcú Jim Carrey vonásai álltak görcsbe, hogy elénk varázsolja bumfordi uraságot. Az új animációs film szerencsére kenterbe veri az élőszereplős verzióját. A főhőst ezúttal Benedict Cumberbatch kelti életre, akinek a magyar szinkron miatt az eredeti hangját ugyan nem hallhatjuk, de a gesztusait azért nyomokban felfedezhetjük.

Kifalva minden évben nagy kedvvel készül a karácsonyra, amelyért a szomszédos Kobak-hegyen a kutyájával, Max-szel magányosan éldegélő fura zöld szőrmók, a Grincs nem túlzottan rajong. Mi több, ki nem állhatja, sőt, gyűlöli a jeles ünnepet minden lélekemelő pillanatával együtt. Megvetése egészen odáig terjed, hogy fejébe veszi: ellopja a karácsonyt a kiktől, fenyősfástul, ajándékostul és boldogságostul együtt. Eközben a városban egy kislány, Cindy-Lou, a Grincsről mit sem tudva, csapdába akarja csalni a Mikulást, hogy önzetlen kívánságát nekiszegezze. Kettejük útja akaratlanul is az ünnep estéjén keresztezi egymást, és megváltoztatja mindkettejük életét.

Kincs, ami nincs

A Grincs az empátiáról szól, csak fordított szemszögből. Antihősünk olyan undok, hogy az már szórakoztató. Bizonyos szempontból a Gruval rokon, vele hozható párhuzamba. A mese idővel az okot is feltárja, amelytől Grincs olyan, amilyen, és természetesen megoldást is nyújt, amitől hősünk megváltozik, így nem maradhat el a gyerekfilmes kötelező happy end. A Grincs cinizmusát pedig kellőképpen ellensúlyozza Max, a kutyába vett cuki négylábú, akit mintha A kis kedvencek titkos életéből szalajtottak volna, és Fred, az előttünk civilizálódó rénszarvas. Az animáció színes, épphogy nem szagos, látványos térélményt nyújt, a humora magával ragadó, a magyar szójátékok („Na kecskeringózzál innen!”) fülbemászóan kacagtatók.

A mondanivaló klasszikus Seuss-i, amely a Black Friday-t követően, a nagy karácsonyi bevásárlási láz közepette különösen megszívlelendő: ez az ünnep nem a dologi értékekről szól. Ezért nem is lehet elcsenni.

wmn uj

Szólj hozzá!