Feledés: Humán kontroll

Úgy tűnik, hogy elkezdődött végre a 2013-as nagy sci-fi szezon, s ígéretes kezdésnek keresve sem találhattak volna jobb filmet, mint a Feledés. Hogyan is jellemezhetnénk Joseph Kosinski sci-fijét? Fogjuk a WALL-E, a Legenda vagyok és a Hold kvintesszenciáját, turmixoljuk össze, s a végén jöhet a Kosinski-féle titkos összetevő, ami igazán megadja a sava-borsát! A Tron: Örökség rendezője ezúttal saját gyermeke fölött bábáskodott: ötletét hét évig dédelgette, míg producerként és rendezőként végül sikerült a megvalósítás útjára terelnie. S most a mozikban a végeredmény: vajon sikerült-e maradandót alkotnia a műfajban vagy címéhez méltóan nem vár rá más, mint a feledés?

A 2013-as év legszebb plakátjával bíró film hosszú utat járt meg, mire végül eljutott hozzánk. Kosinski először 2005-ben vetette papírra, majd 2007-ben storyboardhoz hasonló képregénnyé fejlesztette, amivel könnyebben tudott házalni a munkájukból eredően inkább vizuális típusú stúdióelnökök előtt. A Wachowski testvérekhez vagy Christopher Nolan-hez hasonlóan előbb bizonyítania kellett rátermettségét, így mielőtt kellő mennyiségű zöldhasúval megdobták volna a saját ötlete megvalósításához, le kellett forgatnia a Tron folytatását, amivel végleg meggyőzött mindenkit egyedülálló vizualitásáról. Szabad utat és a Chernin Entertainment, a Majmok bolygója: Lázadás, valamint a Kiefer Sutherland és Danny Glover főszereplésével készült Érintés sorozat producercégének teljes körű támogatását kapta meg.

feledes 1

A film sztorija – kerülve minden spoilert – 2077-ben játszódik, miután az idegenek lerohanták a bolygónkat, és ugyan győztünk, de ezért szörnyű árat kellett fizetnünk: a Föld csaknem lakhatatlanná vált. Az emberiséget a Szaturnusz egyik holdjára, a Titánra evakuálták. Az anyabolygón Jack Harper állomásozik, akinek feladata a drónok és egyéb gépek javítása, melyek a bolygó utolsó erőforrásait nyerik ki. A drónok feladata a hidralizáló erőművek védelme a bolygón portyázó dögevők utolsó falkáitól. Jack és technikusa, Victoria két héten belül követik a többieket a Titánra. Egyhangú életüket egy leszálló űrhajó zavarja meg, amelynek utasa révén Jack addigi kis világa darabjaira hullik, s kénytelen megkérdőjelezni mindent, amiben addig hitt.

feledes 2

A film, ahogy az előzetese ígéri, elképesztő vizualitással bír: hatalmas, gyönyörű nagytotálok jellemzik, Harper ugyanis gyakran kap szárnyra a fantasztikusan megtervezett buborékhajóval, s ilyenkor vele együtt utazzuk be az elsivatagosodott, bombatölcsérekkel szaggatott vidéket, ahol különböző nevezetességek alig felismerhető romjai emelkednek a felszín fölé. Az elmúlt világ mementói sajátos emlékekről susognak, s Harpert gyakran nyomasztják különös álmok. Victoria, a technikus sosem lép ki kecsesen a felhők fölé nyúló otthonukból, a Skytower-ből. Az építészet eme csúcstechnológiája teljesen elképesztett és azonnal beleszerettem – különösen az ég és föld között lebegő üvegfalú medence keltett bennem borzongató érzést. A filmben felbukkanó futurisztikus kellékekre – lásd: buborékhajó, Skytower, stb.! – jellemzőek a kecses, légies, aerodinamikailag tökéletes formák és a végletekig leegyszerűsített design. Nagyon tetszetősek, s minden részlet aprólékosan megtervezett – a tervezéshez felkért mérnökök minden tudásukat bevetve a buborékhajót is teljes valójában elkészítették, mint arról már egy kulisszák mögötti videót itt nálunk is láthattatok. A filmen észrevehető aprólékosság a teljes gyártási folyamatot végigkísérte. Operatőrnek a Benjamin Button különös életéért még „csak” jelölt, a Pi életéért azonban már Oscar díjat kapott Claudio Mirandát kérték föl, aki lenyügöző munkát végzett, s itt nem csak az előzőekben említett nagytotálokra, hanem a már-már éteri premier plánjaira is célzok, amelyek rendkívül sokat hozzátettek a filmhez. Mirandának alkalma nyílt a frissen kifejlesztett a Sony F65-ös digitális kamerát használni, amellyel 4K-s felbontásban rögzített felvételeket, így a kép négyszer élesebb, mint HD felbontásban. Idehaza IMAX-ben nem kerül bemutatásra, viszont a filmnek van 4DX formátuma – aki esetleg így tekintette meg, várjuk beszámolóját a hozzászólásokban!

feledes 3

Tom Cruise idén nyáron tölti be az 51. életévét, mindenesetre még mindig elmondható, hogy a kaszkadőrjeleneteit maga csinálja, ráadásul tapasztalt pilótaként és profi motorosként most aztán igazán kiélhette magát. A filmben számos repülőjelenet van, amelyben a buborékhajó pilótafülkéjének – ami szimulátorként is megállta a helyét – mozgását Cruise irányította. A film egy jelenetében kétkerékre is pattan, s elképesztő díszletek között lovagolja meg a motorját. Cruise színészi eszköztára nem túl sokrétű, de mindent felsorakoztat a repertoárjából, amije van, és így teljesen korrekt alakítást nyújt.

feledes 4

Victoria figuráját Andrea Riseborough személyesíti meg. Victoria a filmben a szabályok megszállottja, aki kínosan ügyel a megítélésére. Legfőbb célja, hogy mielőbb elhagyhassa a porfészekként aposztrofált bolygót, s ezért bármit hajlandó megtenni: akár homokba is dugja a fejét, ha kell. Ebből a szempontból pont az ellenkezője Cruise Jack Harperének, aki sok renitens vonással bír, s szeret a saját feje után menni. Riseborough kitűnően hozza Victoria karakterét, ráadásul tökéletesen illik hozzá mind külsőleg, mind belsőleg a Skytower steril világa.

feledes 6

A látványvilág mellett nagyon erős a film sztorija. Végre egy olyan történet, ami után minden sci-fi rajongó megnyalja a tíz ujját! Beszivárog a tartalom is a látvány mögé, mert már dunsztig elege volt a nézőknek az értelmetlen látványfilmekből. Remek forgatókönyvet hoztak össze a készítők, kitűnő alapanyagból, amire építkezni lehet. S a forgatókönyvírók ez esetben ki is használnak minden csavart és csattanót, úgy, ahogy kell. A végeredmény azonban nem tökéletes: a romantikus szálak egy kissé elnyújtottak (főleg úgy, hogy nem igazán érzem mögötte azt a nagy szerelmet), a történet lezárása kapcsán pedig a kevesebb több lett volna – sablonosnak, s így egy picit laposnak éreztem a végkifejletet, ami kevésbé méltó a film egészéhez.

feledes 5

Mindezeket leszámítva a Feledés az elmúlt időszak legjobb sci-fije (tekintetbe véve a korábbi gyenge felhozatalt, ez lehet, hogy nem is olyan nagy szám?!), műfajilag legalábbis a magam részéről ide sorolom, bár van benne akció, romantika és kaland is. Nehéz lesz überelni (persze titkon remélem, hogy sikerül, a közeljövőben lesz rá lehetőség!). Mindenkinek bátran merem ajánlani, garantáltan meg fog ragadni az ember agytekervényeiben a mozi után is. Feledése kizárva!

Publikálva: filmtrailer.hu (2013. április 12)

Szólj hozzá!