Pofázunk és végünk: Training Day

2014 év elejének nagy durranása volt Amerikában a Ride Along akció-vígjáték (magyar keresztségben Pofázunk és végünk), ami bankot robbantott a jegypénztáraknál. A klasszikus felállásra, öreg róka-zöldfülű zsarupárosra építkező produkció a ’90-es évek akciófilmjeit idézi, s ez a nosztalgiafaktor, valamint a két színész, a feltörekvő filmcsillag Kevin Hart és az amerikai rapper Ice Cube közös ökörködése vonzhatta be az amerikaiakat a moziba. Vajon nálunk is működni fog ez az elegy?

Ben (Hart) biztonsági őrként dolgozik, leghőbb vágya azonban az, hogy elfogadtassa magát barátnője bátyjával, James-szel (Cube), aki az atlantai rendőrség nyomozója. James tipikus vesztesként tekint húga barátjára, arról pedig hallani sem akar, hogy a turbékoló pár egybekeljen. Amikor Ben felvételt nyer a Rendőrakadémiára, James elérkezettnek látja a pillanatot, hogy bebizonyítsa húga előtt, mekkora lúzerrel osztja meg az ágyát. Felajánlja Bennek, hogy megmutatja, milyen a valódi rendőri munka, titkon azonban el akarja tántorítani a srácot a rendőri hivatástól. A „beavatás” során azonban nyomra bukkan, ami az atlantai Alvilág titokzatos urához, Omarhoz vezet, s így kénytelen magával cipelni Bent koloncként, akinek a leghatásosabb fegyvere: a szája.

Ezt az elmés sztorit bizony négy forgatókönyvíró fércelte össze, de ezzel még nem is lenne baj, ha a végeredmény egy valóban szórakoztató, idézhető, nagy dumákkal tarkított, látványos akciókban bővelkedő „buddy movie” lenne, aminek alig van vége, már legszívesebben ülnél is be rá a következő előadásra. Egyáltalán nem ez a helyzet, bár nyomokban felfedezhető, hogy Eddie Murphy ’80-as, ’90-es évekbeli klasszikusai lebegtek az alkotók lelki szemei előtt követendő példaként, s tegyük szívünkre a kezünket: ki ne lenne kíváncsi egy 48 órához hasonló akció-vígjátékra? Én vevő lennék rá!

ride along
A zűr és a zavar - Kevin Hart és Ice Cube

Ehelyett azonban kapunk Ben karaktereként Kevin Hartot, aki ugyan – Eddie Murphy-hez hasonlóan – stand up előadóként kezdte, s azóta már számtalan sikeres vígjáték van a háta mögött, ebben a filmjében azonban mégsem lehet nevetni a poénjain. Jó-jó, a humor meglehetősen szubjektív dolog, s valakinek biztosan bejön, amit a srác csinál – ahogy annak is megvan a rajongója, amit Eddie Murphy művelt az elmúlt 15 évben –, nekem azonban nem igazán tetszik. Vannak klasszikus gegek – mint például a hátrarúgó puska a lőgyakorlaton –, melyekkel kapcsolatban szintén nem esküdnék meg rá, hogy megunhatatlanok, de legalább apró mosolyt csal az ember szája szegletébe.

ridealong2
Kevin Hart és Ice Cube zsarulesen

A James-t alakító Ice Cubebal nem igazán volt bajom, hozza a megingathatatlan macsót: kell egy kőszikla a nagydumás mellé, hiszen „gyors” víz végül partot mos, s a pergő nyelvet ellensúlyozni kell a sokat sejtető – vagy legalábbis többet, mint ami valójában mögötte van! – hallgatással, a fekete mellé kell egy feh… hát, még egy fekete. A filmet eredetileg Dwayne Johnson-Ryan Reynolds párosnak szánták, hogy miért nem kért a két színész egy ilyen „sikeres” projektből, csak az Isten tudja! Vajon most falba verik a fejüket (vagy a menedzserükét)?

A sztori tele van papírmasé karakterekkel, a ’90-es években is már unalmas közhelyekkel, kiszámítható történetvezetéssel, de legalább nagy meglepetés nem éri a nézőt. A film egyetlen jó jelenete a sztori csúcspontjának számító fegyvereladás, ahol először feltűnik Laurence Fishburne, aki végre egy kis karizmát visz a filmbe, de az ő karaktere is papírmasé, csupán csak sejteti tehetségét, ahogy a jéghegy méretét a vízfelszín fölé nyúló csúcsa.

ride along scene
Te mondd, hogy fegyvereladás, a te hangod mélyebb! (Ice Cube és Kevin Hart)

A film akciójelenetei többé-kevésbé rendben vannak, a retro jegyében száműzték a számítógépes effekteket, így az autók törnek, a gránátok pedig valóban robbannak. Egy probléma van csak, hogy lehetne több akció, a film végére azonban elfogy a puskapor, egy old-school akciófilm pedig mindig a végén szól a legnagyobbat.

Pofázunk és végünk azonban csak egy halk pukkanást produkál. Nehezen érthető, hogy hogyan szedett össze ez a film 132 millió dollárt, amikor hasonlót ma már csak DVD-kre száműznek, a mozis forgalmazásig el sem jutnak. Azt már reálisabbnak érzem, hogy Amerikán kívül alig 10 millió dollárt fialt. Úgy tűnik, hogy Amerika valóban a beteljesült álmok földje! Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy már tervbe van véve a film folytatása, amely 2016 év elején kerül majd a mozikba.

Publikálva: filmtrailer.hu (2014. március 18)

Szólj hozzá!