Terror: ha nem elég a jeges iszony, még valami sötét is megmozdul a mélyben

Dan Simmons a tudományos-fantasztikumot egészen sajátos módon értelmezi misztikus történelmi regényében, a Terrorban, amelyben a jeges Északra kalandozik az elveszett Franklin-expedícióval. Mese és valóság keveredik könyvének lapjain, és a belőle készült tévésorozat képkockáin.

Az európai embert mindig is izgatta a mesés Kelet, minden valós és vélt gazdagságával, így a Föld gömbölyű mivoltát sem volt rest kihasználni, hogy nyugat felé hajózva keletre jusson. Az a fránya amerikai kontinens persze az útját állta, amely az újkor hajnalával ajándékozta meg, de sosem feledkezett meg arról, hogy nyugtalan tekintetével a horizontot kémlelje. Vajon mi vár rá a láthatár mögött? A XIX. század első fele az észak-kanadai partvidék feltérképezésével telt, ám a hírhedt Északnyugati-átjáró csak nem akarta magát megmutatni.

terror

1845-ben a Brit Királyi Haditengerészet két hajója, az Erebus és a Terror vágott neki a jeges ismeretlennek Sir John Franklin vezetésével. A felfedezőút azonban borzalmas tragédiába torkollt: 1846-ban mindkét hajó a jég fogságába esett. Évekig sínylődtek a természet kényszerű rabságában, miközben a hideg, az éhség és a betegségek legyengítették és megtizedelték a legénységet. A 129 főből végül senki sem jutott haza.

A sors fintora, hogy magát az átjárót részben a keresésükre küldött mentőcsapatok térképezték fel.

00079799
James Fitzjames kapitány és az expedíció névadó vezetője, Sir John Franklin (Tobias Menzies és Ciarán Hinds)

A holtak, akik nem vetnek árnyékot

A tragikus sorsú Franklin-expedícióról ma már meglehetősen sokat tudunk. Az emberi maradványok, a tárgyi emlékek és a bennszülöttek szóbeszédei alapján sikerült rekonstruálni a történtek jelentős részét. A ’80-as és a ’90-es években indított tudományos expedíciók is számos megdöbbentő részletet tártak fel. 2014-ben végül sikerült rábukkanni az Erebus, 2016-ban pedig a Terror roncsaira: alig 100 kilométerre a fekszenek egymástól a jeges-tengeri hullámsírjukban.

Rengeteg cikk, tanulmány és könyv értekezik az elveszett expedíció történetéről, ezek közül a Dan Simmons amerikai író nevéhez fűződő Terror 2007-ben látott napvilágot.

Igazi nagy formátumú – már csak a terjedelméből adódóan is – történelmi regény ez, amely megkapó módon keveri a fikciót a tényadatokkal.

wmn uj

Szólj hozzá!