Tom Cruise számára már 25 éve nem létezik lehetetlen küldetés

Tom Cruise, mivel nem lehetett James Bond, így kreált magának egy saját titkosügynököt. Ethan Hunt karaktere végül túlnőtte a Mission: Impossible eredeti koncepcióját, lássuk hát, hogyan vált egy új franchise önmagáért dobogó szívévé!

Ami a briteknek James Bond, az az amerikaiaknak Jack Ryan. „A” titkosügynök. Sajnos Ethan Hunt még a kanyarban sincs, hiába töri olykor szó szerint a kezét-lábát Tom Cruise. És ezzel nem becsmérelni kívánom a színész kemény munkával felépített nimbuszát! Az újabb Mission: Impossible-filmek premierjei nálam is piros betűs moziünnepek a naptárban. Bár ez mit sem von le abból a tényből, hogy Cruise kisajátította az IMF, azaz az Impossible Mission Force eredeti ideáját.

Ami 1966-ban pattant ki Bruce Geller fejéből, és hívta életre a tévéképernyőn a különleges titkosügynökök csoportját, akik rendhagyó módon és eszközökkel harcoltak a hazai és nemzetközi terroristák ellen. A külföldön rendkívül népszerű széria, ami itthon nem került bemutatásra, hét évadot élt meg, és, ha nem is olyan dominánsan, mint ahogy most Tom Cruise, de annakidején Peter Graves adott neki arcot.

1988-ban, mindössze két évad erejéig, ismét feltámasztották a tévésorozatot, amelyet Szupercsoport (nem tévesztendő össze az A-team Szupercsapatával!) vagy Az akciócsoport címmel mi is nagyon jól ismerhetünk. A karizmatikus Graves visszatért ikonikus szerepében, de a hangsúly továbbra is a csoportdinamikán volt: mindenkinek megvolt a maga dolga, senki sem került előtérbe a másik rovására.

Na, ez változott meg, amikor Cruise produkciós cége felvásárolta a filmjogokat, és egy, már befutott franchise hátán egy teljesen új építésébe fogott. A csoportról áthelyeződött a fókusz Ethan Hunt karakterére, és elkezdődött az amerikai 001-es ügynök piedesztálra emelése. Az idők folyamán aztán Cruise is ráébredhetett, hogy a visszatérő mellékszereplők új színekkel, ízekkel és persze nagy nevekkel gazdagíthatják a filmes univerzumot, amit megteremtett. A Halálos iramban mintájára bővülni kezdett a család, amely valóban csak az előnyére vált a produkciónak.

Másik védjegye a franchise-nak, hogy Tom Cruise az első epizódtól kezdve igyekezett minél több jelenetet dublőr nélkül maga megcsinálni. Kétségkívül emeli egy produkció fényét, ha a rázós szituációkban valóban a színész köszön vissza ránk a vászonról. Cruise maximalizmusában nyaktörő helyzetekben vezetett motort, autót és helikoptert, lógott felszálló repülőgép oldalán, és megmászta a világ legmagasabb épületét, a Burdzs Kalifát. Kérdés, hogy meddig bírja ezt még csinálni az idén már az 59. életévét betöltő sztár, mindenesetre októberben az űrben tervez forgatni A holnap határa rendezőjével, Doug Liman direktorral. Határt nem jelenthet számára immár a csillagos ég sem.

Idén jubileumát üli a Tom Cruise nevével fémjelzett Mission: Impossible-sorozat: az elmúlt negyed évszázadunk ennek jegyében telt, és Xenu, a galaktika ura adjon erőt, egészséget, valamint hosszú és eredményes életet a színész-producernek, hogy a következő 25 év se teljen el valamirevaló küldetés nélkül. Hiszen tudjuk, hogy a lehetetlen nem tény, csupán vélemény. Nem kinyilvánítás, csupán kihívás. Múló pillanat. Egy lehetőség. Ennek szellemében vegyük végig a franchise állomásait, kezdve a most jubiláló alapfilmmel, ami a tévésorozatot mozivászonra ültette.

Igenyes Ferfi Logo

Szólj hozzá!