Top Gun – Maverick: „Ezt a filmet nem a történet vagy a színészi alakítások adják el, hanem a nosztalgia és a technika”

Top Gun a tengerentúli militarizmusból és életérzésből adott annak idején kóstolót, amit nem győztünk csócsálni, akárcsak a korabeli filmekben a rágógumit a jenki állkapcsok. Így az idősebbeket a nosztalgia és Tom Cruise, a fiatalokat pedig a látvány és Tom Cruise mozgósíthatja az új Top Gun-mozi megtekintésére. A közös nevező önmagáért beszél.

Ha van film, amit látszólag teljesen értelmetlennek tűnt folytatni, az a Top Gun

A második részt elnézve pedig nem is tévedhetnénk ennél nagyobbat. Tom Cruise a ’80-as években tört az égre – többek közt egy F-14 Tomcat vadászrepülő pilótafülkéjében –, és közel négy évtizeddel később sem igazán akarózik neki visszatérni a földre (a kapuzárási pánik hamarosan az űrbe hajtja filmet forgatni). Valahol érthető is: elképesztő fizikumát konzerválta a sebesség, az akció, valamint a lehetetlennek az újabb és újabb megugrása. Eközben pedig lefoszlott róla minden emberi, hátrahagyva egy elképesztően sikeres brandet, aminek a neve: Tom Cruise.

Az 1986-os Top Gun épp annyira szólt a nárcisztikus vadászpilóták csapattá formálódásáról, mint az amerikai haditengerészet propagandájáról.

Ugyanakkor mégiscsak a főszereplő Maverick „drámája” volt, aki letöri az önérzetéről egoizmusa szarvait a hivatásában és a szerelemben. Maverick története egyben valamennyi vadászpilótáé is, ez tette univerzálissá, és ez késztette arra a forrófejű ifjoncokat, hogy a moziból kifelé jövet megrohamozzák a szemfüles amerikai haditengerészet sebtében felállított toborzó kioszkjait. Tony Scott naplementében, utánégetőkben és izzadt férfitestekben bővelkedő filmje az év legnagyobb kasszasikere lett, Cruise pedig feljebb tornázta magát egy magasabb ugródeszkára Hollywoodban.

00240298

A folytatásra mégis több mint három évtizedet kellett várni

Pedig ötlet lett volna: képzeld el Maverick női kiadását – 1993-ra az amerikai haditengerészet is felvilágosodott végre annyira, hogy az SFTI-programjába, ami a valódi TOPGUN, meghívást kaptak a női pilóták ­–, akiket Tom Cruise karaktere istápol. Ebből végül több okból kifolyólag – az egyik épp a színész, a másik a hadsereg – nem lett semmi, bár Tony Scott rendező 2012-ben bekövetkező haláláig ügyködött rajta. Végül csak azon az áron jöhetett össze, hogy Cruise – a Misson: Impossible franchise-hoz hasonlóan – kisajátította azt. Maverick karaktere – ahogy a film címe is utal rá – mindenkit kitakar, annak ellenére, hogy a történetben kispadra kerül, mint Rocky a Creed-filmekben.

Top Gun: Maverick éppúgy kezdődik, mint az eredeti: az újraforgatott képsorok felébresztik a ’80-as évek nosztalgiafaktorát a nézőben, egyben főhajtás az első részt rendező Tony Scott előtt, az ő emlékének ajánlják a filmet.

Az sem kelthet különösebb megütközést, hogy a címszereplő egy hangárban pecózik: hát hol a rossebben tudná az ember máshol elképzelni Mavericket?! Az már inkább zavarba ejtő, hogy Tom Cruise úgy is néz ki, mintha itt felejtették volna a ’80-as évekből. Elképesztő génjei vannak a palinak vagy az ifjúság forrása ered a szcientológiai berkekben.

00240286

Maverick tesztpilótaként viszi vásárra a bőrét a mindennapokban, ami egy törékeny status quóhoz vezet a hadsereggel: továbbra is a haditengerészet legjobb gépein repülhet, cserében fennáll a lehetősége, hogy egy rosszabb napján örökre megszabadulhatnak tőle. Maverick azonban nem lenne az, aki, ha nem húzná keresztbe fölöttesei számítását azáltal, hogy a saját feje után megy, és magasról tesz a parancsra. Ez a hozzáállás is – „Ne gondolkozz, csináld ösztönből!” – csak a filmekben működőképes, ahol mindent átjár a (forgatókönyvírói) Erő.

Szerencsére mindenkire vigyáz egy „őrangyal”, ez alól főhősünk sem kivétel: a gégerákot kétvállra fektető Val Kilmer megindító „jegesember” cameója (Maverick nagy riválisa a Top Gunban) még a smirglilelkű férfinézőknél is garantáltan eltöri a mécsest.

wmn uj

Szólj hozzá!