c9eklcd

„Megérkeztünk! Ez itt a mélypont!”

A kezdet ütős nyitómondatot kíván. Nincs is annál hangzatosabb, mint amit, stílszerűen, egy kultfilm már százszor a szánkba rágott. A mélypont jellemzően valaminek az alja, a Fight Club pedig van annyira elcsépelten trendi, hogy szabadesésben vigyen minket mélyen a felszín alá. Elérve a lélek szökési sebességét a valóság elől. Ez tetszene Tylernek! Jár a pacsi! Igaz, tőle hágóvassal!

Szóval, irány a mélypont! Na, nem pejoratív értelemben. A felszín kapargatása helyett igyekszünk leásni a lényegig. Úgy képzeld, mint egy feje tetejére állított hegyet. A csúcsot megcélozva küzdjük le magunkat a mondanivalóig. Néha újat fedezünk föl. Nézőpontot váltva, mint a Holt költők társasága. A fent az új lent. A mindennek a teteje lesz az egésznek a legalja.

ezelőtt

2009 óta szemlélem tótágasra állítva a (film)világot. Kezdetben blogolva, összekötve a kellemeset a… nos, kellemessel: a grafomániát a mozgókép iránti rajongással. Majd felkérésre: a GLOBALGAME.HU videojátékokkal foglalkozó weboldal akkori főszerkesztője, palettájukat szélesítve, kért föl, hogy írjak nekik a legfrissebb mozifilmekről. Onnantól kezdve nem volt megállás. 2011-ben csatlakoztam a FILMTRAILER.HU filmes weboldal szerkesztőihez: az elején külsősként közreműködve, később szerkesztővé és rovatvezetővé nőve ki magam. Itt a 8-9 év során gyártottam sok száz filmes adatlapot, híreztem, olvasószerkesztettem, grafikai munkákat végeztem, vezettem a kritikai rovatot, írtam több száz filmkritikát. Mellette bedolgoztam a PAPIRUSZPORTAL.HU kulturális weboldalra javarészt művészfilmekről írt kritikákkal, a cinestar.hu romjaiból szárba szökkenő, tiszavirágéletűnek bizonyuló THESCREEN.HU-ra külsős szerzőként, valamint filmes szakértőként működtem közre az RTL Klub közszolgálati magazinjában, a Fókuszban.

eddig

2017-ben hirtelen indíttatásból levelet írtam a WMN.HU online női magazin alapító-főszerkesztőjének, csatolva egy kritikámat. D. Tóth Kriszta negyed órával később már válaszolt, és aztán 6 éven át publikáltam színi, könyv-, és filmkritikákat a WMN.HU Kult rovatában. 2018-ban külsős szerzőként csatlakoztam a Könyves Magazinhoz, ahol interjúk, recenziók, és mozgóképes könyvadaptációk kritikái kerültek ki a tollamból. 2020-tól két éven át egy online férfimagazinban is jelentek meg filmes tárgyú cikkeim.

külön utakon

A KATA-változások engem is kellemetlenül érintettek. A megváltozott helyzetre tekintettel új cikkeket, írásokat jelenleg kizárólag ezen a blogon találhattok tőlem. 

az oldal margójára

Jelen szerzői oldalt nem az egó, hanem a szükségszerűség hívta életre: 2019-ben megszűnt – remélhetőleg csak ideiglenesen – a FILMTRAILER.HU filmes weboldal, és háromszáznál is több írásom került le a világhálóról. Mivel az évek során nem először kerültem hasonló helyzetbe, arra jutottam, hogy szükségem lenne egy blog jellegű szerzői oldalra, amely összegyűjti a korábbi, és a jövőbeli írásaimat is. A KULTURBANYASZ.HU-t autodidakta módon magam tákoltam össze – ennek köszönhető puritánsága és egyszerűsége. Gyűjtőoldali funkcionalitását azonban elkezdte kinőni: reményeim szerint a jövőben több exkluzív, csak itt megtalálható tartalommal találkozhattok majd. A korábbi cikkek feltöltése folyamatos, még messze vagyunk a teljességtől.

Úgyhogy csákányra fel! Ássunk le a lényegig, leljünk kincsre a kultúra köves talajában! Találkozzunk a mélyponton! Maga a Smaragdváros vár ránk odalenn. Jó szerencsét!

Bányász Attila
abanyasz kukac kulturbanyasz.hu

banyasz attila
kulturbanyaszhu2

Szólj hozzá!