Koszorúslányok: Ahol a szellentéstől dagad a szoknya

Ne fossatok, amíg minket láttok!

Elvárások nélkül ültem be rá a moziba, azonban a látottak zavarba hoztak. Hogy miért? A film „női Másnaposokként” lett beharangozva, s így alapvetően egy „csajos” (értsd: nőknek szóló!) filmre számítottam. A Koszorúslányok azonban a meglepetések filmje! Ugyanis hemzseg a nősoviniszta férfikép sarokpontjától, az alpári humortól – a fő humorforrás itt is a káromkodás, szellentés, böfögés, hányás és egyéb emberi salakanyagok minél változatosabb formában történő tálalása. Hát ha ez a nők számára (is) szórakoztató, akkor nekünk, férfitársaim, ideje átértékelnünk a gondolkodásmódunkat, és nem utolsósorban felkötni a gatyánkat!

Nem akarok a naív szerepében tetszelegni, de engem tényleg zavarba hozott ez a film. Még az is felmerült bennem, hogy átvertek: a stábban biztos csupa fickó ül, akik így próbálnak kompenzálni. De ez olyannyira nem így van, hogy a forgatókönyvet két nő, Annie Mumolo és Kristen Wiig írta. A feleségem aztán megnyugtatott, hogy nem kell ezen ennyire megbotránkoznom, a nőknek is megvannak a saját dolgaik. Csak ezt nem kötik a férfiak orrára. S főleg nem csinálnak belőle filmet. Mostanáig!

film title: bridesmaids

A történet főhősnője Annie, akinek romokban az élete. Miután a kis péksége tönkrement, egy ékszerboltban kénytelen állást vállalni, amit ráadásul az anyja szerez neki. Emellett két debil lakótárssal lakik együtt, egy testvérpárral, akik folyamatosan az idegeire mennek. A jéghegy csúcsa pedig a pasija, akinek csak arra a rövid pásztorórára van rá szüksége, amíg kedvét tölti rajta, aztán páros lábbal rúgja ki mindig az ágyából.

Derült égből villámcsapásként éri a hír, hogy legjobb barátnőjének, Liliannek megkérték a kezét. Lilian felkéri tanújának és hogy segítsen az esküvő megszervezésében. Annie természetesen igent mond, de még nem tudja, mire vállalkozott. Az eljegyzési partin megismerkedik a felkért koszorúslányokkal is: Beccával, a friss házassal, Ritával, a többgyermekes, unatkozó és „kiéhezett” családanyával, Megan-nel, a molett és enyhén lökött atomtudóssal, valamint Helennel, az önbizalomhiánnyal és kapcsolatteremtési problémákkal küszködő szépséggel.

Annie és a lányok végigjárják az ilyenkor megszokott esküvőszervezési köröket, a ruhabeszerzéstől a lánybúcsún át egészen az esküvőig, s közben Annie és Helen között kiéleződik a verseny a „legjobb barátnő” és az „esküvőszervező” címéért. Azonban a nagy torzsalkodásban lassan elfelejtik, hogy miért, illetve kiért is estek egymásnak. Amikor Lilian, az ara emiatt kiborul, borul vele a bili is! Vajon sikerül végül megmenteniük az esküvőt, nem beszélve a pengeélen egyensúlyozó barátságról?

koszoruslanyok 2

A Koszorúslányok nem egy hagyományos értelemben vett romantikus esküvős vígjáték, mint amilyen például A csajok háborúja volt. Poénjai nyersebbek és néha átlépik a jó ízlés határát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a poénok egy része – alpári ide vagy oda – ne lenne szórakoztató. Vannak nagyon szépen felépített vicces helyzetek (például az esküvőszalonos rész), amiken őszintén tudtam nevetni én is. Emellett vannak a jónak induló, de aztán rétestésztaként elnyújtott jelenetek (Annie és Helen beszéde az eljegyzési partin vagy a repülős), amelyek a végére erőltetetté válnak, és vannak szimplán rossz poénok (testvérpár), amiket viccesnek szánnak, de nem igazán azok. 

A film producere Judd Apatow, akinek korábbi rendezői, forgatókönyvírói és produceri munkái között olyan filmeket találunk, mint A 40 éves szűz, a Felkoppintva, a Lepattintva, a Felhangolva és még sorolhatnám. Ezek ismeretében tudjuk, mire számíthatunk.

A film jeleneteinek egy része improvizációra épült. A forgatás elején két hétig improvizációs gyakorlatokat tartottak a színészek. Nem volt nehéz dolguk, mivel majdnem mindannyian felléptek már a The Groundlings nevű improvizációs színházban. Az rögtönzések közül jónéhány bekerült végül a filmbe is.

koszoruslanyok 3

A két főszereplő, Kristen Wiig (Annie) és Maya Rudolph (Lilian, az ara) az életben is jó barátnők. Közös jeleneteiken nagyon sokat dobott, hogy az életben is egy húron pendülnek, és fél szavakból megértik egymást. Maya Rudolph már a Továbbállókban is szenzációsan alakította a terhes asszonykát, aki a férjével végigutazza fél Amerikát. Kristen Wiig-gel legutóbb a Paulban találkozhattunk, ő volt a fél szemére vak Ruth, akit Frost és Pegg végül megszöktetnek. Wiig írta egyébként a Koszorúslányok forgatókönyvét is.

A Helent alakító Rose Byrne a legtöbbünknek a Trója szép Bríszéiszeként lehet ismerős, akit nők milliói irigyelhettek, amiért Brad Pitt a karjaiba omolhatott. Azóta szép karriert futott be ő is, legutóbb az X-men: Az elsőkben láthattuk őt Dr. Moira MacTaggertként. A film fő humorforrásáról sem szabad megfeledkeznünk, Meganről. Melissa McCarthy jelenetei a filmben a legjobbak közé tartoznak. McCarthy-t a legtöbben a Szívek szállodája Sookie-jaként ismerhetik. A szinkronhangja nagyon jól eltalált, Börcsök Enikő orgánuma rendkívül jól áll neki. Még egy színészt kiemelnék a stábból, ő Chris O’Dowd, a Kockafejek (The IT Crowd) sorozat Roy-a, akinek ha meglátom a fejét, már röhögő görcsöt kapok. „Sajnos”, a mostani filmben nem játszott olyan tipikus lúzert, mint a Rockhajóban vagy az előbb említett sorozatban, de alakítása kellemes csalódást okozott, ugyanis hősszerelmes szerepkörben eddig még nem találkoztam vele. A többi színész és színésznő számomra egy kicsit halovány volt, sőt, sikerült beleírni a forgatókönyvbe néhány hihetetlenül borzalmas karaktert: ilyen például a testvérpár, amelynek férfitagját Matt Lucas alakítja az Angolkákból.

koszoruslanyok 4

A filmen a magam részéről jól szórakoztam, bármennyire is lehúzó hangneme van a kritikámnak. De az is igaz, hogy nem egy olyan darab, amelyet még egyszer meg fogok nézni. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy meg fogja találni a maga célközönségét. Megtekintése elsősorban azoknak ajánlott, akik valamennyire képesek azonosulni a női karaktereivel, és tudnak magukon nevetni; akik nem pillantanak szemérmesen félre, ha emberi salakanyag egy jelenet fő motívuma, és nem pirulnak el, ha káromkodás üti meg a fülüket. Uraim, Önök meg vegyék már életük párját is emberszámba, fogadják el rigolyáit, nézzék el botlásait… persze szigorúan a viszonosság elve alapján!

Publikálva: filmtrailer.hu (2011. június 9)

Szólj hozzá!