A Pirula Panda arra emlékeztet, hogy te is voltál ilyen böszme medve

A felnövés már önmagában, minden testi és lelki vonatkozásában is elég nyűg, kinek hiányzik erre még egy családi átok is? Az éretté válás közben pont úgy érezzük magunkat, mint az elefánt a porcelánboltban – vagy mint egy vörös panda a Pixar Stúdió új meséjében, akit bedobtak a kamaszkor mély vízébe. Megjött a mozikba a Pirula Panda: az az animációs film, amit elsősorban a serdülő lányoknak (és szüleiknek) készítettek.

A 13 éves Mei Lee valódi egyéniség: nagyszájú és magabiztos az egyik oldalon, kötelességtudó és tiszteletteljes a másikon. A megtestesült szülői álom, igazi mama kedvence: mindennapjait – barátai legnagyobb bánatára – szinte kizárólag az iskolának és a családnak szenteli. Egy csapásra kibújik azonban belőle az állat, amikor kedvenc fiúzenekara ellátogat a városba, és a szülői szigor tiltótáblát helyez a koncertlátogatásra. Hatalmasra nyílik lelkében a szakadék a megfelelés kényszere és a kamaszkor káosza közt, amelybe ­– vörös panda képében – benyomakodik az addig elrejtett, megörökölt énje.

turning red

Mei Lee kezdetben szabadulna a családi átoktól. A serdülőkor testet és lelket egyaránt megsorozó hormonbombázása már így is több a sok(k)nál. A háta közepére sem kívánja, hogy ahányszor izgatott lesz, még esetlen és szőrös medvévé is változzon. Panda énje azonban elhozza azt a szokatlan és törékeny egyensúlyt, amelytől az élete teljesebbé válhat. Így jókora dilemma elé kerül, amikor döntenie kell arról, hogy a maci menjen-e, vagy maradjon.

turning red

Domee Shi író-rendező a Bao című rövidfilmjével nyert Oscar-díjat, amely A hihetetlen család 2. előtt dolgoztatta meg szülőként a lelkünket és a könnyzacskóinkat a mozikban. A Merida, a bátor után a stúdiónál ez a második film, amelynél nő kerül a kormánykerékhez – ezek szerint a Pixar nem csak a mesék terén innovatív. Érdekes, hogy a hangsúly mindkét filmnél a medvéken, a változáson és az anya-lánya kapcsolaton található. Az elsőfilmes Shi szájbarágó didaktikusság helyett inkább kézen fogja a gyerekeket, és elképesztő empátiával, valamint sok-sok humorral vezeti át őket a kamaszkor jéghegyei közt. Amin pedig lehet nevetni, azzal már érdemes azonosulni, és talán nem is kell tőle annyira félni.

Pirula Panda minden könnyedsége és egyszerűsége ellenére egy meglepően összetett és rétegzett mese.

wmn uj

Szólj hozzá!