Akitől az idő vasfoga is kicsorbul: a 82 éves Chuck Norris TOP 10 filmje

A napokban ünnepelte 82. születésnapját a ’80-as évek akciósztárja, Chuck Norris, aki megizzasztotta Bruce Lee-t, fenéken billentette az ördögöt, és halhatatlanná tette magát a filmes mémek világában. A népszerű filmes harcművész előtt legjobb filmjeinek listájával tisztelgünk!

Bár többször keltették már halálhírét, az egykori karate világbajnok filmszínész, aki nem mellesleg két saját harcművészeti stílust teremtett, köszöni szépen, jól van. Legutóbb két éve láthattuk a képernyőn a Hawaii Five-0 tévésorozat fináléjában. Mostanában egy texasi ranchon él, és a nevével fémjelzett ásványvíz palackozó céget igazgat, valamint ő a Glock fegyvergyártó cég arca. Életének mémjeihez méltó tényeiről itt írtunk korábban; nem csoda, hogy mellette a ’90-es évek akcióhősei mind feláldozhatóknak tűnnek. A továbbiakban lássuk a nézők által legjobban értékelt filmjeit.

10. Néma düh (1982)

nema duh

Néma düh egy Frankenstein-sztoriba oltott thriller, amely túlzásba viszi a(z ál)tudományoskodást, és próbálja Chuck Norrist összebékíteni a horrorral. Később is volt hasonló próbálkozás, elvégre minden valamirevaló akcióhősnek kijár egy menet a Sátánnal: Eddie Murphy például Az aranygyermekben, Arnold Schwarzenegger pedig az Ítéletnapban lejtett táncot az ördöggel sápadt holdfényben. Chuck Norris is felkérte a patást a ’90-es évek közepén egy “fekete-fehér” buddy movie keretében, a Hellboundban, de a ’80-as évek elején készült Néma düh még nem emelkedett el különösebben a földtől. Főhőse egy texasi seriff, akinél egy génmódosított bioterminátor húzza ki a gyufát. A Néma düh kísérletnek érdekes, filmnek már kevésbé: váltakozó színvonal és kevés akció jellemzi, pedig a nyitányban még A ragyogás fürdőszobás jelenetét is megidézi.

9. A Tűzjáró (1986)

firewalker

A Tűzjáró a rongyosra koptatott szalagú VHS korszak egyik nagy kedvence volt. A Smaragd románca-klón sztori egy klasszikus buddy movie-t takart, amelynek kincskereső hősei természetfeletti kalandokba keverednek.  A produkcióban feltűnő John Rhys-Davies mintha Az elveszett frigyláda fosztogatói óta Indana Jones segítőjének, Sallahnak a szerepében ragadt volna. Norris itt nem magányos hős volt, és látszott, mennyire jól érezte magát Louis Gossett Juniorral és Melody Andersonnal alkotott triumvirátusukban. A Tűzjáró ugyan kevesebb harcművészeti elemet vonultat föl, mégis Chuck Norris egyik legszórakoztatóbb akcióvígjátéka.

igenyes logo

Szólj hozzá!