A végével kellett volna kezdenie Zack Snydernek az univerzumépítést

Az Igazság Ligája rendezői változata nemcsak terjedelmében, hanem tartalmában is grandiózus és hiánypótló alkotásnak bizonyul. Az HBO GO-n március 18-án debütáló produkció a 2017-ben a mozikban bemutatott film újravágott és bővített verziója, amelyben Zack Snyder rendező eredeti víziójának lehetünk tanúi.

(H)őskor

A Christopher Nolan nevével fémjelzett Sötét Lovag-trilógia sikerébe belekényelmesedett Warner a Marvel moziverzumának sikereit látva vérszemet kapott: minél hamarabb elő akartak állni a maguk szuperhős-dzsemborijával. A Marvelhez hasonló karakteralapozáshoz nem sok türelmük volt, ehelyett Az acélember után előre menekültek egy fordított koncepcióba: előbb összeeresztik hőseiket, utána jöhetnek az eredetfilmek. Az elképzelés hibáira pont a Batman Superman ellen recsegő-ropogó multiverzuma mutatott rá, de ekkor már nem volt megállás. A Wonder Woman eredettörténetének sikere valamennyire kompenzálni tudta ugyan Batman és Superman önpusztító csörtéjét, valamint a kardjukba dőlő Öngyilkos Osztagot, ám ekkor már gúlákban állt Az Igazság Ligája leforgatott anyaga és a „látnoki erejű” showrunnerjük, Zack Snyder pedig messze járt.

Miért hagyta ott a rendező a forgatást? Snyder a Vanity Fair-nek adott interjújában csak felerészben jelölte meg a lánya öngyilkossága miatt érzett gyászát. Másrészt nehezére esett elviselni a megrendült bizalom légkörét a stúdió berkeiben a Batman Superman ellen buktáját követően. Ezek együttesen bírták végül távozásra. A rendezői székben a konkurenciától átigazoló, korábban pont A Bosszúállókat sínre helyező Joss Whedon követte, aki az amúgy is tetemes összegre rúgó büdzsén túl egy kisebb hollywoodi film költségvetését eltapsolva próbált valamit kihozni a Snyder által leforgatott anyagból. A négy évvel ezelőtti végeredmény sajnos önmagáért beszél.

Új idők, régi szelek

Ezzel mégsem került pont a történet végére: a rendkívüli idők szokatlan megoldásokhoz vezetnek. Az elmúlt években fokozódó rajongói nyomás, a koronavírus-járvány szülte mozibezárások és a streamingszolgáltatások előtérbe kerülése vezettek oda, hogy Az Igazság Ligája Zack Snyder-féle rendezői változata ennyi idő után mégis elkészülhetett. Félreértés ne essék: a Warnert tisztán üzleti megfontolások vezették:

  • a streamingcsatornájukra tartalom kell,
  • minimális költségből kihozhatnak egy várva várt szuperhős-filmet egy olyan időszakban, amikor a forgatások szüneteltetése miatt a Marvel nem,
  • a rajongók által indított #ReleaseTheSnyderCut-mozgalomban rejlő ingyen-reklámpotenciál felismerése.

Hát miért nem ezzel kezdted?!

Zack Snyder, kukázva a Whedon-újraforgatásokat, elgondolásokat és zenét, az eredeti alapanyagból és saját elképzelései szerint, minimális hozzáforgatással, felfrissített és betoldott CGI-jelenetekkel bővített verziót tesz le az asztalra Az Igazság Ligájából március 18-án. Hatalmas önigazolás lehet ez a számára: négy évvel a film bemutatója után végül csak megkapta újra a szabad kezet és a művészi elképzelései megvalósításának lehetőségét a Warnertől. És Snyder ezúttal él is vele. Maga a történet ugyan nem változik, mégis ég és föld a különbség a mozis és a rendezői változat történetmesélése között.

zacksnyder azigazsagligaja 1
Steppenwolf a rendezői változathoz ünneplőbe öltözött Fotó: HBO

Az új verzió ott kezdődik, ahol a Batman Superman ellen befejeződött: Superman halálával. A kriptoni halálsikolyába az egész univerzum beleremeg, ami felér egy meghívóval a gonosz számára: “Anyadoboz-kiárusítás! Egyet fizet, hármat kap! Vegye, vigye!” Steppenwolf képében pedig testet is ölt a gonosz, aki a mozis verzióhoz képest csilivili ráncfelvarráson esett át. Az amazonoknál és az atlantisziaknál történő villámlátogatása azonban ezúttal nem könnyed csörte, egyik faj sem adja egykönnyen a rájuk bízott relikviát. A számítógéppel renderelt akciójelenetek szinte kivétel nélkül újabb szcénákkal bővültek 2017-hez képest. Nyilvánvalóvá válik az is, hogy Steppenwolf báb, akit egy titokzatos felsőbb hatalom irányít; és – láss csodát! – pont ezzel a megfelelni vágyással kap esendőséget és vesztenivalót a figurája.

Igenyes Ferfi Logo

Szólj hozzá!