10 Oscar-jelölést kapott David Fincher filmje, a Mank, és a legjobb női főszereplő díjára esélyes Vanessa Kirby

Hétfőn kihirdette jelöltjeit a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia: tíz kategóriában jelölték David Fincher az Aranypolgár keletkezési körülményeiről szóló Netflixes filmjét, a Mankot. A jelöltek között van Vanessa Kirby is Mundruczó Kornél filmjében, a Pieces of a Woman-ben nyújtott alakításáért.

A szokásosnál is nagyobb teret kapnak az Oscar-díjátadón a streamingszolgáltatók produkciói, de egy koronavírus-járvánnyal terhes év után ebben semmi megütközőt nem találhatunk: a legtöbb mozi bezárásra került, a filmforgalmazók jó része kényszerűségből inkább az online térbe száműzte a filmes alkotásokat. Fordul a kocka: ez az év a streamingé és a független filmeseké lesz a filmes gálákon. Semmi sincs azonban kőbe vésve: a Golden Globe-on is hiába állt a zászló David Fincher Mankjának, a hat jelöléséből egyet sem sikerült díjra váltania. A Mank szégyenszemre Arany Glóbusz nélkül volt kénytelen hazakullogni. Meglátjuk, hogy a 10 jelölésével mit tud kezdeni az Oscar-gálán. Pedig az Aranypolgár forgatókönyvírójának, Herman Mankiewicznek a története megérdemli a figyelmet.  Gary Oldman-nek ez már a harmadik Oscar-jelölése, amelyből eddig egyet tudott díjra váltani (Churchill figurájával A legsötétebb órában), Amanda Seyfriednek pedig az első. A legjobb férfi és női főszereplő kategóriáján kívül film, rendezés, operatőr, látvány, kosztüm, filmzene, smink és hang terén esélyes a nyerésre.

Hat jelölést kaptak a következő filmek: a gálákon legjobb film és rendezés kategóriájában taroló A nomádok földje, Aaron Sorkin tárgyalótermi drámája, A chicagói 7-ek tárgyalása, az Anthony Hopkins és Olivia Coleman nevével fémjelzett The Father, a Fekete Párducok-film, a Judas and the Black Messiah, a hallását vesztett zenészről szóló Sound of Metal és egy koreai család a ’80-as évek Amerikájába való beilleszkedését körbejáró Minari.

Chloé Zhao A nomádok földje forgatókönyvét maga adaptálta vászonra, rendezte és vágta, úgyhogy akár négy Oscar-díjat is átvehet április 25-én.

Öt jelöléssel büszkélkedhet Carey Mulligan rendhagyó bosszúfilmje, az Ígéretes fiatal nő és a Chadwick Boseman posztumusz Golden Globe-díjas alakításával bíró Ma Rainey: A blues nagyasszonya.

Négy jelölést kapott Paul Greengrass és Tom Hanks közös westernfilmje, A kapitány küldetése: a legjobb operatőr mellett technikai kategóriákban (látvány, filmzene és hang) van rá lehetősége díjat kapni.

A legjobb animáció és zene Golden Globe-díjával büszkélkedő Pixar-mese, a Lelki ismeretek három Oscar-jelölést kapott: a legjobb animáción kívül a zene és a hang kategóriájában indul versenybe.

Kétszeres jelölést kapott Christopher Nolan Tenetje (látvány és vizuális effektusok), a Borat 2. része (adaptált forgatókönyv és női mellékszereplő), a Mulan-film (vizuális effektusok és kosztüm) Mads Mikkelsen és Thomas Vinterberg legutóbbi közös filmje, a Még egy kört mindenkinek, az Amazon üdvöskéje, a One Night in Miami (férfi mellékszereplő és adaptált forgatókönyv), a Jane Austen-adaptáció, az Emma. (smink és kosztüm), valamint a Vidéki ballada az amerikai álomról (női főszereplő és smink) és Matteo Garrone Pinokkiója (kosztüm és smink).

Egy tragikus otthonszülésről és következményeiről mesél Mundruczó Kornél a Pieces of a Woman című filmjében, amelynek főszereplőjét, A korona sorozat első két évadában Margit hercegnőt játszó Vanessa Kirby-t alakításáért a legjobb női főszereplők kategóriájában jelölték. Kirby tehát az első Oscar-jelölését köszönheti Mundruczó filmjének.

A díjátadóra április 25-én kerül sor Los Angelesben, a koronavírus-járvány miatt valószínűleg a Golden Globe-hoz hasonlóan online módon.

Igenyes Ferfi Logo

Szólj hozzá!