Ammonita: Kőbe zárt szerelem

Kate Winslet és Saoirse Ronan az Ammonitában egy kis melegséget hoz a zord és rideg dél-angliai tengerpartra. Francis Lee filmje az elfojtott vágyak és az eltitkolt érzelmek mozija, ahol a kietlen táj úgy nehezedik az emberre, mint a részvétlen társadalom. 

Megvan a maga törékeny szépsége a délnyugat-angliai Dorset megye kopár és köves tengerpartjának is, különösen a fosszíliagyűjtő és paleontológus Mary Anning (Kate Winslet) szemében. Az idő itt felüti a földtörténeti képeskönyvét, a százmillió éves mészkő- és palarétegek közül pedig megszólít a múlt. Tökéletes menekülőút az 1800-as évek beszürkült valósága elől, ahol az ember lánya a tudományos munkájáért alig-alig kap elismerést, az pedig egyenesen kizárt, hogy nőként tagja lehessen bármilyen akadémiai társaságnak. Ahol tudósként szuvenírek készítésével kell megkeresnie a napi betevőt, nehogy felkopjon az álla. Ahol nem vállalhatja a vágyait, mert kinézi magából az amúgy is szűk látókörű társadalom.

00227046

Ennek ellenére köszöni, de jól elvan szeretett kövei közt a maga kis életével, amelyet legfeljebb vaskalapos édesanyjával oszt meg. Ezt a status quót borítja fel a geológus Roderick Murchison (James McArdle) és felesége, Charlotte (Saoirse Ronan), amikor egy nap betérnek az ajándékboltjába. Maryt bosszantja az a megkülönböztetett figyelem, amellyel a férfi körbeveszi őt, mert egyrészt nincs hozzászokva, másrészt a szakmai körökben inkább csak megtűrt, mint elismert tekintélyére emlékezteti.

Azzal pedig végképp kibillenti a komfortzónájából, amikor Murchison másfél hónapra rábízza a feleségét.

00227050

Ingókövek

A két nőt világok választják el egymástól: nehezen találják a közös hangot és a helyüket egymás társaságában, amíg meg nem szabadulnak a társadalmi és személyes korlátaiktól. Mindketten traumatizáltak, és ez a ki nem mondott, csupán rendkívül finoman érzékeltetett sebezhetőség vonzza őket egymáshoz.

Lee filmjének egyik nagy érdeme, hogy semmit sem mond ki nyíltan, semmit sem rág a szánkba; pusztán érzékeltet, feltételezve nézőjéről azt az érzelmi intelligenciát, amellyel ráhangolódhat a szereplőire.

wmn uj

Szólj hozzá!