Az Idő Kerekét is a girlpower forgatja?

A Gyűrű Ura tévésorozatig még hátravan pár hónap, az Amazon addig egy másik népszerű fantasy sagával, Az Idő Kerekével igyekszik kitölteni az űrt a műfaj rajongóinak szívében. Robert Jordan tizenkét könyvben építgette fantasztikus univerzumát, ám haláláig nem jutott a története végére, amelyet jegyzetei alapján Brandon Sanderson fejezett be. Jordan szerteágazó szimbolikájú és mitológiájú világa, amely sokat merít a különböző vallásfilozófiai irányzatokból, nemcsak a videó-, és a szerepjátékokban köszönt már vissza, hanem a zenészeket is megihlette. Egyik stúdió a másik után próbálta megfilmesíteni, de mind belebuktak, mire az Amazon felkarolta.

Az apokalipszist a férfiaknak köszönhetjük. Ebben sok újdonság nincs, pláne egy középkori fantasy történetben. Nagyhatalmú varázslókként a Sötétséget akarták megzabolázni, helyette romba döntötték a világot. Büntetésük az őrület volt, amely megfertőzte varázserejük forrását. A nők mentették, ami menthető. Levadászták az őrült varázstudókat, és biztosították a rendet. Most azonban újjászületett a kiválasztott, aki annak idején elhozta a világvégét. A varázserejűek, az aes sedaiok közül fölkerekedik a szépséges Moiraine és hűséges őrzője, Lan, hogy felkutassák a Sárkányt, mielőtt rátalál a Sötétség. Útjuk Folyóközbe vezet, ahol néhány ifjúban parázslik az a szikra, amelyből feltámadhat, aki megmenti vagy elpusztítja a világot. Idő hiányában Moiraine négyüket magával viszi, sarkukban a Sötétség teremtményeivel. Az aes sedaiok távoli központjában, a Fehér Toronyban remélnek választ kapni a kérdéseikre, ám az út hosszú és veszélyes; ráadásul sokan készek keresztbe tenni, hogy meghiúsítsák céljukat.

Félreértés ne essék,

Az Idő Kereke nem A szolgálólány meséjének férfiváltozata! A matriarchátus legfeljebb a varázstudók közt érhető tetten.

Egyébiránt az egyenjogúság dívik, bár a pilot epizód valóban ráerősít a női szemszögre. A sztoriján inkább érződik A Gyűrűk Ura hatása: az ifjak a „Megyéből” egy varázsló oldalán menekülnek a gonosz elől, hogy végül megmentsék a világot a Fény és a Sötétség kozmikus csatájában. Klasszikus fantasy road movie! Rafe Judkins, a tévésorozat alkotója nem is vacakol sokat: egy percben fölvázolja a kiindulási alapot, majd bevágja a nézőt a sűrűjébe. A világépítés epizódról epizódra folytatódik, ahogy fokozatosan megnyílik előttünk Robert Jordan elképzelt univerzuma.

fevm 1180 600 wheel of time 3
Rosamund Pike mintha eltévedt tünde volna a Megyében Fotó: Amazon Prime

És micsoda világ ez! Jordan is sokat pepecselt vele, akárcsak J.R.R. Tolkien Középföldével: részletekbe veszve teremtette meg népeit és varázslényeit, tervezte meg társadalmát, bővítette mitológiáját, képzelte el mágiáját. Az Idő Kereke egy idő után önjáróvá vált, serényen forgatta rajongók millióinak fantáziája. A történet pedig George R.R. Martin Trónok harcához hasonlóan lett egyre terjengősebb: tizenöt kötetben közel tizenkétezer oldalon bontakozik ki, és körhintaként ragadja magával a taoizmusból vett jin-jang kettős koncepciója az olvasóját.

Konyveslogo

Szólj hozzá!