Croodék 2: Jöttünk, láttunk, visszamennénk – Barlanglakók az új korban

Croodék egy új helyet keresve rálelnek a holnapra. A modernség azonban lehet, mégsem az a menőség, amelyre vágynak? Az új kor éppúgy foglyul ejti a kőkorszaki családot, mint a barlangjuk.

Nem kell több, mint a világvége, hogy kimozdítson egy barlanglakó családot a komfortzónájából. Meg persze egy jóképű legény, Guy, aki megannyi kaland és veszedelem közepette vezeti át őket a holnapba. Közben elkerülhetetlen, hogy a sziporkázó ötletekben dúskáló srác a horda tiszteletbeli tagjává és Eep, a barlangi lány szívének lakójává váljék. Ez persze rendesen szúrja a családfő, Grug szemét, de a valószerűtlenül kék égre gyönyörű jellemfejlődési ívet festve kibékül benne a hordavezér és az apa egymással. Grug és a lánya, Eep a 2013-as barlangi mese sztárjai, kapcsolatuk rendhagyó rendezése pedig világszerte könnycseppeket csalt – hol a túltoluló érzelmektől, hol a hasfájdító röhögéstől – kicsik és nagyok szemébe.

croods2 1
Családi fotó

Nincs ez másképp a folytatásban sem, amelyre meglepően sokat, nyolc évet kellett várni – a kőkorszaki szakik kalandjai addig televíziós formában folytatódtak – , a végeredményt látva azonban megérte. A rajzfilmek esetében is jellemző az a tendencia, hogy az erőltetett folytatás csak egy újabb bőrlehúzás, és messze alulmúlja az eredetit (lásd: Aladdin, Tarzan, A kis hableány és a többiek!), bár persze itt is akadnak üdítő kivételek (Toy Story-filmek, Némó nyomában). Utóbbiak táborát erősíti a Croodék is, amelynek legújabb epizódja történet, látvány és humor terén is megtartja eredeti frissességét. Mi több, az Egy új kor önmagában is élvezhető, kerek egész, amelyhez nem feltétlenül szükséges az előzmények ismerete.

croods2 2
Barlangi vs modern család

A folytatás a Crood-család legfrissebb tagját, Guyt lepi meg egy eredettörténettel a film nyitányában, amely aztán szorosan kapcsolódik a fő sztorihoz. Guy szívesen alapítana saját falkát szívének szottyával, Eeppel, amely persze megint rosszul érinti Grugot, a családfőt. Ráadásul a holnapot elszántan kereső-kutató família szó szerint belebotlik a jóval magasabb fejlettségi szinten álló, modern családba, Jobbagyékba. A világ első vendégsége azonban kudarcba fullad, amikor Grug nem hajlandó megtenni azt az evolúciós ugrást, amely a két családot elválasztja. Ez töréshez vezet nemcsak a két eltérő mentalitású közösség, de a fiatalok kapcsolatában is

the croods: a new age
A világ első barátosnéjai

Joel Crawford számos animációs kasszasikernél (Shrek, Kung Fu Panda) bábáskodott, mire lehetőséget kapott rendezőként is megmutatnia a tehetségét az Egy új korban. Jó érzékkel sűrítette bele a folytatásba mindazt, ami a Croodék esetében a siker zálogát jelentette. A film látvány terén még színesebb és kreatívabb: az egymással mesés módon keresztezett ősállatok faunája most is meglepően változatos, a pofonmajmok kommunikációja pedig mindent visz. Humor terén a helyzet-, és a jellemkomikum mellett a forgatókönyv szinte minden második mondata nevetésre ingerel, a frappáns egysorosok és a nyelvi lelemények pazarul egészítik ki a vizuális gegeket. És persze sok a felnőtteknek szóló kikacsintás, például Eep nem túl agyas öccse, Thunk ablakmániája, amely a modern ember képernyőfüggőségét figurázza ki.

the croods: a new age
Saját maguktól is leesik az álluk

Az Egy új korban végül persze a barlangi és a modern ember is fölülemelkedik önmagán, és kompromisszumkészen vernek hidat a köztük tátongó evolúciós szakadék fölött. A kölcsönös empátiánál fontosabb üzenete ma nem is lehetne egy mesefilmnek, amelyet tökéletesen egészít ki a harmóniában való együttélés a természettel. Az Egy új kor nagyszerű mese, pompás szórakozás, amely ügyesen mutatja be a vágyott modern világ fonákságait, és a temetett régmúlt értékeit. Ráadásul mindannyiunkat elvezet a holnapunkhoz, amely nem egy megközelíthetetlenül távoli hely, de még csak nem is egy megfoghatatlan időpont, hanem a szeretett személy, aki a szívünkben él.

Szólj hozzá!