George R. R. Martin csak univerzumokban képes gondolkodni

George R. R. Martin, mielőtt elhozta volna Westeros földjére a telet, gyarmatosította a világűrt. Ezer világgal népesítette be a kozmoszt: űrlények, telepaták és kiborgok járják az Élet és a Halál táncát, akárcsak hősei a Trónok harcában. Ebbe a sci-fi univerzumba nyerhetünk most betekintést az Éjvadászok novelláskötettel.

Ejvadaszok Cover

Április közepén indul a Trónok harca befejező évada, amikor George R. R. Martin monumentális fantasy eposza a végjátékához érkezik – legalábbis a televízió képernyőjén, mert A tűz és jég dala regényfolyam következő kötetének továbbra sincs se híre, se hamva. Hogy addig se maradjunk Martin magával ragadó meseszövése nélkül, érdemes vele tartani egy kis kalandozásra a csillagok közé. 

Trónok harca írójának fantáziája kimeríthetetlen, így talán nincs is abban semmi meglepő, hogy a világegyetemet is képes benépesíteni oda és vissza. Martin műfajtól függetlenül nagy világépítő: sci-fi univerzumát már jócskán a Trónok harca előtt felépítette és belakta. Űrutazás, idegen lények, mesterséges intelligencia, robotok, telepátia és génmanipuláció mellett már harminc évvel ezelőtt megjelentek azoknak az erős női karaktereknek az előfutárai, akik Westeros Hét Királyságának földjét is tapossák. Az erőszak és a horror a csillagközi térben is az emberi lét velejárói. Ahogy a már-már lírai emelkedettség is, amelyből a súlytalanságban sincs hiány.

Az Agave gondozásában megjelent Éjvadászokban hat történetet olvashatunk, amelyek ráérősen hömpölyögve tartanak high-tech tükröt elénk: legyünk bármennyire elfajzottak, éljünk a világegyetem peremén túl, mélyen a föld alatt vagy elpusztíthatatlan géptestbe zárva, akkor is csak tökéletlen emberek maradunk. De legalább hűek önmagunkhoz.

A kezdő novella hamisítatlan Stanisław Lem-utánérzés: mintha a Solaris elevenedne meg – egy komplett bolygónyi ökoszisztéma reagál intelligens entitásként gomba módra, hogy egységesen lépjen fel a behatolóként azonosított „vírus”, az ember ellen. Smith ügynök szavai visszhangoznak bennünk a Mátrixból. Az emberi viselkedés mintapéldája A Greywater-állomás személyzete: pszichológiai tanulmány rólunk, idegeneknek. Nem csoda, hogy még mindig azt hisszük: egyedül vagyunk a világegyetemben. Ki vágyna ilyen szomszédokra? 

A címadó kisregény a csoportdinamika helyett már az egyénre fókuszál. Kamaradarab mivolta ideálissá teszi televíziós alapanyagként – mint erre legutóbb a SYFY is rádöbbent, a végeredmény sorozat formájában a Netflixen már megtekinthető.

Konyveslogo

Szólj hozzá!