Hannibal évadpremier: Bon Appétit

Hannibal, a kannibál ismét visszatér, szélesvászon helyett ezúttal a televízió képernyőjére sorozat formájában. A bárányok hallgatnak ikonikus sorozatgyilkosát Sir Anthony Hopkins delejes játéka tette minden idők egyik legfélelmetesebb gonosztevőjévé, s egyben újabb és újabb folytatások főszereplőjévé. A pilotot elnézve még kérdéses, hogy az amúgy zseniális dán „fenegyerek”, Mads Mikkelsen képes lesz-e felnőni a feladathoz, kibújni Hopkins árnyékából. Dr. Hannibal Lecter páratlan intelligenciája és telhetetlen étvágya ismét táncba hív minket, Nézőket, s csakis kíváncsiságunk függvénye, hogy elfogadjuk a meghívást erre az ínyenceknek feltálalt lakomára. Tartsunk hát a jó doktorral, hisz nem harap… olyan nagyot.

Thomas Harris amerikai író által kitalált törvényszéki pszichiáter, aki – finoman fogalmazva – speciális fogásokat kedvelő igazi gourmand is egyben, filmes kalandjai 1986-ban kezdődtek, amikor Michael Mann leforgatta Az embervadász című thrillerét. Jó doktorunk itt még csak mellékszerepben tűnt föl Brian Cox alakításában, az 1991-es A bárányok hallgatnak azonban elhozta figurájának – Hopkins szinte hipnotikusan erős megformálásában – a méltó hírnevet és az Oscar-díjat. A folytatásra mégis majd’ tíz évet kellett várni, Harris ugyanis nem az a kapkodós fajta, ha írásról van szó. 1999-es Hannibal regényének adaptációját azonos címmel Ridley Scott vezényelte le, majd 2002-ben Brett Ratner csupa A-listás sztárral (Hopkins mellett Edward Nortonnal, Ralph Fiennes-szal, Harvey Keitellel, Philip Seymour Hoffmannal és Emily Watsonnal) újraadaptálta Mann korai klasszikusának, Az embervadásznak az alapját képező 1981-es Vörös Sárkány regényt. A 2006-ban megjelent Hannibal ébredésében Harris immár Lecter fiatalkorához nyúlt vissza, hogy megtudjuk, miért lett olyan, amilyen. Az egy évvel később belőle készült film vegyes kritikai fogadtatása megtorpantotta Hannibal diadalmenetét, egészen addig, amíg az NBC csatorna 2011-ben bele nem kezdett a sorozat fejlesztésébe.

hannibal 1
Nos, uraim, mi a hiba a mátrixban? (Laurence Fishburne, Hugh Dancy és Mads Mikkelsen)

Nem igazán lep meg, hogy sorozat készült e hírhedt filmes sorozatgyilkosról, ahogy az sem, hogy a csatorna képtelen kivárni az újabb Hannibal-regényt, amelyből ha lesz is valami, Harris eddigi munkatempóját alapul véve még legalább két évet várni kell rá. Mindenesetre a már elkészült regények/filmek messze nem ölelik fel a teljes Lecteri életutat, tátong még lyuk doktorunk biográfiájában. A sorozat a Vörös Sárkány történéseihez áll közel, kezdetben legalábbis olyan időszakot ölel föl – Will Graham FBI ügynökkel való kapcsolatának szárba szökkenését -, amelyet egyik mozifilm sem tárgyalt. Ennek ellenére a sorozat nem kíván szorosan beilleszkedni a mozifilmek kronológiájába. Olyannyira nem, hogy a készítőknek feltett szándéka, hogy valahol a negyedik évadban a Vörös Sárkány történéseit veszik alapul, sőt, ha az MGM-mel meg tudnak egyezni a jogokat illetően, olyan karaktereket is beemelnek a sorozatba, mint Clarice Starling (A bárányok hallgatnak és a Hannibal bájos FBI ügynöknője, akit Jodie Foster és Julianne Moore formált meg a korábbiakban) vagy Jame Gumb (alias Buffalo Bill, A bárányok hallgatnak antagonistája).

hannibal 2
Higgye el, doktor, ha itt ülne velem szemben a gyilkos, én biztos kiszagolnám! (Mads Mikkelsen és Hugh Dancy) Fotó: Brooke Palmer/ Sony Pictures Television/ NBC

Hannibal a Hősök író-producerének, Bryan Fullernek a nevéhez fűződik. Fuller írta a pilot szkriptjét az író Harris segítségével, az epizód rendezéséhez pedig David Slade-et kérték fel, akinek korábbi munkái között található a Cukorfalat, a hamar kultikussá vált, hazánkban sajnálatos módon forgalmazó nélkül maradt A sötétség 30 napja és az Alkonyat: Napfogyatkozás. Gyönyörűen fotózott képekben, precíz vágással és remekül adagolt feszültséggel tárják elénk a sztorit, Graham delejes álomképei pedig igazi gyöngyszemek, melyekhez hasonlót sorozat formátumban még nem láttam. Az más kérdés, hogy maga a szerkezet nem sokban különbözik más NBC-s krimi sorozataitól, látszólag a klasszikus egy rész/egy ügy felállással dolgozik. Hogy mégis valahogy egyedivé tegyék, elsősorban az atmoszféra megteremtésével próbálkoztak, több-kevesebb sikerrel. Ezt kiegészítették Graham különleges képességeit aláfestő idő visszatekeréssel és a bullet-time-mal. Kíváncsi vagyok, hogy ezek az igencsak látványos – s így drága – vizuális effektek valóban a sorozat védjegyévé válnak-e vagy csak a pilot figyelemfelkeltő eszköztárának részei.

hannibal 3
Stanley Kubrick árnyékában (Laurence Fishburne és Hugh Dancy)

Rátérve a színészekre: Hugh Dancy alakítja az idegileg meglehetősen labilis Will Graham FBI ügynököt, aki különleges beleérző képessége révén hangolódik rá a gyilkos elmékre, mintegy a helyükbe képzelve magát. A sorozat egyik legnagyobb ötlete ennek a képességnek az érzékeltetése, amit úgy látunk, mintha Graham követné el a sokszor bizarr gyilkosságokat. Ezt remekül ellenpontozzák Graham karitatív hajlamával (lásd: kóbor kutyák!), amelynek egyenes következménye az ügynök instabil lelki alkata. Dancy meglepő érzékenységgel áll hozzá a figurához, néha picit túl is játszva, mindenesetre a sorozat nem az ő játékán áll vagy bukik.

Lecter doktor valahol az epizód közepén debütál, természetesen felbukkanása igazán kifejező, úgymond témába és húsba vágó. Mads Mikkelsen hűvösen távolságtartó, mozdulatai kimértek, tekintete minden érzelemtől mentes, igazi ragadozó tekintet. Első pillantásra jól ragadta meg a figurát, de világosan érződik, hogy a pilotban még nem igazán bontakozott ki, kell neki némi mozgástér. Az évad tizenhárom részes, így lesz rá elég ideje. A mozifilmekben Lecterre jellemző a szolid elegancia, a stylist viszont a sorozatban mintha kissé mellélőtt volna: a valóban minőségi anyagokat egymástól nagyon elütő színekben szabták a doktorra, ami mintha kevésbé lenne jellemző rá.

hannibal 4
Lábát vagy karját? (Mads Mikkelsen)

Jack Crawfordnak, az FBI Viselkedéstudományi Részleg vezetőjének bőrébe A bárányok hallgatnakban Scott Glenn, a Vörös Sárkányban Harvey Keitel bújt bele. Most egy afro-amerikai színészt ért a megtiszteltetés, hogy eljátszhassa az FBI főnököt. A Mátrix (és mindenki) Morpheus-a, Laurence Fishburne a mozifilmek után több Helyszínelők sorozatban feltűnt már, s most a Hannibalhoz is az arcát adja. Fishburne öreg rókaként rutinból hozza Crawford figuráját, habitusát már az első húsz percben megmutatja.

Fuller nagy Stanley Kubrick rajongó, ne lepődjünk meg, ha egyes helyszínek – a mester iránti tiszteletből – visszaköszönnek régi Kubrick-filmekből. A pilot remekül építkezik, azonban az epizód vége összecsapott lett, s az aktuális nyomozás elég kurtán-furcsán lett elvarrva. Hiába, a 43 perces játékidő azért elég rövid! Remélhetőleg a nyomozati szál jobban ki lesz dolgozva az elkövetkező részekben, mindenesetre benne rejlik a lehetőség a sorozatban. Ráadásul annyi vér folyik már magában a pilotban, hogy Dexter megnyalná utána mind a tíz ujját!

hannibal season 1
Jól van, uraim! Tegyék csak a konyhaasztalra! (Mads Mikkelsen)

Hannibal sorozat első része a tengerentúlon április 4-én debütált, itthon pedig április 10-én este 22:00 órakkor láthatjuk szinkronosan (!) az AXN műsorán. Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk hozzá, és kívánunk jó étvágyat a késő esti vacsorához! Bon Appétit!

Publikálva: filmtrailer.hu, 2013.04.10

Szólj hozzá!