Havi premierek: április

Ebben az új rovatban a havi érdekesebb film-, és sorozatpremiereket gyűjtöm össze, mozit és streaminget vegyesen. A lista szubjektív. Ha valamit hiányolsz, írj hozzászólást róla!

Április 3.

Semmelweis

Ha a mozikban lemaradtál róla, vagy szeretnéd feleleveníteni újra Koltai Lajos  az „anyák megmentőjéről”, Semmelweis Ignácról szóló életrajzi filmjét, a címszerepben Vecsei H. Miklóssal, akkor ezt április elején megteheted a Netflixen. Semmelweis megítélése a saját korában még egészen más volt: a többi orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte. Elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…

Április 4.

A Majomember

A mozikban láthatjuk a UIP-Duna Film jóvoltából Dev Patel első nagyjátékfilmes rendezői debütálását. A Majomemberben Patel az indiai John Wickként küzdi át magát gengsztereken és mitológián. A filmet a majomfejű és majomfarkú Hanumán legendája ihlette, aki az erő és a bátorság megtestesítője. Patel alakítja a névtelen, csak kölyökként emlegetett fiatalembert, aki sanyarú életét egy titkos harcos klubban tengeti, ahol estéről estére gorillamaszkot viselve véresre vereti magát a népszerűbb harcosokkal. Sok esztendőn át fojtja el dühét, mígnem megtalálja a módját, hogyan furakodjon be a város bűnös elitjének tagjai közé. Amikor feltör benne egy gyermekkori trauma, rejtélyes módon megsebesült kezei szinte önálló életre kelve megtorló hadjáratba kezdenek azok ellen, akik mindent elvettek tőle… A Majomember egzotikus, adrenalintól túlfűtött, bosszú filmnek ígérkezik. Kritikánk róla itt!

Kék Pelikan

Nosztalgia, humor és utazás… Csáki László író-rendező az animációt keresztezte a dokumentumfilmmel, és ezzel tényleg megoldotta okosba’, hogy elmondja nekünk az indigót origóba emelő történetét, amely a vonatjegy-hamisítás mellett ránk zúdítja színesben-szagosban a rendszerváltás rögvalóságát. Főhősei sufnituningban oldják meg a hamisítást, hogy aztán nyakukba vegyék a Kék Pelikan szárnyain Európát. Mondhatnánk, hogy mesés, de igazából annyira magyar retró, hogy már-már hungarikum. A filmet a mozikban láthatjuk.

Ripley

Patricia Highsmith írónő legendás regényalakja, Tom Ripley nem nyugodhat: ezúttal Andrew Scott bújik a gyilkos szélhámos bőrébe, hogy a ’60-as évek New Yorkját fölcserélje Olaszországra egy gazdag ember megbízásából, hogy csavargó fiát, Dickie Greenleafet vegye rá, térjen haza. Tom elfogadja a megbízást, ami csak az első lépésnek bizonyul egy bonyolult, csalással és gyilkossággal teli élet felé. Huszonöt évvel ezelőtt Anthony Minghella adaptációja, A tehetséges Mr. Ripley nemcsak a közönséget, hanem a szakmát is elbájolta, legalábbis ezt bizonyítja a film öt Oscar-jelölése. Meglátjuk, hogy a Netflix mire megy a klasszikus sztori „újrájával”. Matt Damont Andrew Scott, Jude Law-t Johnny Flynn váltja, Gwyneth Paltrowt pedig Dakota Fanning helyettesíti.

Április 5.

Interjú a herceggel

Szintén a Netflixen látható Gillian Anderson és Rufus Sewell főszereplésével készült életrajzi dráma, amely az Epstein-botránynak a királyi családig fölívelő szálait próbálja majd kibogozni. Az egykori üzletembert, Jeffrey Epsteint 2019-ben tartóztatták le szexuális bűncselekmények elkövetésével és kiskorúakat érintő emberkereskedelemmel. András herceg neve is fölmerült a bűnügyek kapcsán, a játékfilm a vele készült BBC-interjú keletkezési körülményeit tárja fel. A filmet készítő Philip Martin rendezőként működött közre A korona több epizódjában.

Sugar

Colin Farrell, mielőtt újra képernyőre lépne Pingvinként, magándetektívnek áll, hogy a legendás hollywoodi producer, Jonathan Siegel szeretett unokájának titokzatos eltűnését felgöngyölítse. Miközben az unoka, Olivia nyomába ered, persze nyakig merül a Siegel család vendégmarasztaló titkaiba is. A Sugar a klasszikus magánhekus zsáner ráncfelvarrása A sejt, a Legenda vagyok és a Thor forgatókönyvírójától, Mark Protosevich-től, az Apple TV Plus köntösében. Kíváncsian várjuk!

Április 11.

Szellemirtók - A borzongás birodalma

Visszatérnek a Szellemirtók: a megfogyatkozott régi és a kifogásolható új csapat egy kis tavaszi borzongás erejéig. Ezúttal (is) egy ősi műtárgy minden bajnak a forrása, amelyből – mily meglepő! – elszabadul egy gonosz erő. Meglátjuk, hogy mire elég a szerepcsere: az előző etapot író Gil Kenan ült most a rendezői székbe, miközben Jason Reitman csak a tollat forgatta. 

Back to Black

Amy Winehouse tragikusan rövid életének legfontosabb állomásait járja körbe Sam Taylor-Johnson zenés életrajzi drámája, amely igyekszik majd megmutatni az énekes mögött az embert. A rendező Taylor-Johnson nagy dobása annak idején John Lennonról szóló filmje volt, úgyhogy a lehető legjobb kezekbe került a produkció. Várjuk, hogy lássuk és legfőképp halljuk a végeredményt, ami az énekesnőt alakító Marisa Abelának óriási megmérettetést jelent!

Április 12.

Fallout

1997-ben nagyot szólt az Interplay körökre osztott akciójú, poszt-apokaliptikus videojátéka, a Fallout. Egyedi atmoszférája elsőre meghódította több millió videójátékos szívét. Az adaptációra, nem véletlenül, negyed évszázadot kellett várni, amelyet végül az Amazon Studios álmodott a képernyőre. A nukleáris holokausztot Los Angelesben a szerencsésebbek földalatti bunkerekben vegetálták át, azonban eljön az idő, amikor a felszínre kell merészkedni, és szembesülni a sugárzással, a mutánsokkal és a bűnbandákkal. A sorozat minőségére a Westworld alkotói, Lisa Joy és Jonathan Nolan nyújtanak garanciát. Az előzetest elnézve, úgy tűnik, sikerült a Fallout „velejét” megragadniuk. A sorozatot az Amazon Prime-on láthatjuk.

Bíborszín

Alice Walker történetének 1985-ös adaptációja helyezte fel Whoopi Goldberget kitörölhetetlenül Hollywood térképére, és bizonyította a „könnyedebb” műfajokban sikeres Steven Spielberg valódi kvalitásait. Most ez az időtlen klasszikus új köntösben, musical formájában hódít, amelyet Spielberg és Oprah Winfrey producerként támogat. Az idei Oscaron kapott egy jelölést a legjobb női mellékszereplő kategóriában Danielle Brooks Sofiaként nyújtott alakításáért. A filmet az HBO Max műsorán láthatjuk.

Április 15.

A szimpatizáns

Legtöbbször szinte rá sem ismerek Robert Downey Jr-ra ebben a minisorozatban, amely Viet Thanh Nguyen azonos című, magyarul is napvilágot látott, Pulitzer-díjas regényéből készült. A vietnami háború vége felé a dél-vietnami hadseregbe beépített kém az Egyesült Államokba utazik, és egy menekült közösségben letelepedve tovább kémkedik a vietkongoknak. A sorozatban jelentős közreműködő a dél-koreai származású rendező-producer, Park Chan-wook, akinek az Oldboy vagy A szobalány című filmjei ma már kultklasszikussá értek. A sorozat az HBO Max műsorán lesz látható.

Április 17.

Under the Bridge

A true crime vonalat erősíti Rebecca Godfrey bestselleréből készült minisorozat, amelyben egy tizenéves lány eltűnése ügyében nyomoznak. Hét tinédzser társát vádolták meg a gyilkossággal. Az oknyomozó újságírónő szerepében Riley Keough látható, a rendőrnő szerepében pedig a Megfojtott virágokért Oscar-díjra jelölt Lily Gladstone. A szériának van némi True Detective-utánérzése, bár a készítőket inkább Truman Capote ihlette meg. A tévésorozat a hulu streamingjén fut majd, talán idővel a Disney Plusra is átkerül.

Április 18.

Polgárháború

Alex Garland az Ex Machina és az Expedíció után egy fiktív (?) polgárháborúban ugrasztja egymással össze az USA tagállamait. A történet középpontjában Kirsten Dunst által alakított fotóriporter áll, aki az országon keresztülutazva dokumentálja az eseményeket. A filmben feltűnik majd Dunst férje, Jesse Plemons is, az előzetesben mókás szemüvegben. Az A24 stúdió legdrágább filmjét a Fórum Hungary hozza el a magyar mozikba.

Szunnyadó vérebek

E.O. Chirovici Tükrök könyve című csavaros krimijének adaptációja ez a film. Russell Crowe a mozgóképes produkcióban egy gyilkossági nyomozót alakít, aki emlékezetvesztéstől szenved. Hamarosan egy korábbi ügye kerül ismét a látóterébe, de nem emlékszik rá. Mivel egy halálsoron várakozó ártatlan ember élete a tét, Freemannek össze kell szednie az évtizedes gyilkossági ügy brutális bizonyítékait. Az eltemetett titkok és árulások gonosz hálója, amely a nyomozása során feltárul, a saját múltjához látszik kapcsolódni. Csak az ösztöneiben bízhat, míg végül szembesül a dermesztő igazsággal. Ám néha az a legjobb, ha a vérebeket hagyjuk tovább szunnyadni. A filmet a moziban láthatjuk.

Április 19.

Rebel Moon - 2. rész: A sebejtő

Bármilyen „egyszerűnek” is bizonyult Zack Snyder gigaköltségvetésű Star Wars x A hét mesterlövész klónja, a Rebel Moon, a második rész előzetese néz ki olyan mutatósan, hogy visszacsábítsa az embert a Netflix elé. A folytatásban Kora és a túlélő harcosok arra készülnek, hogy mindent feláldozzanak, miközben Veldt bátor népével együtt harcolnak, hogy megvédjék az egykor békés falut, amely új hazául szolgál azok számára, akik elveszítették sajátjukat a Szülőbolygó elleni harcban. A csata előestéjén a harcosoknak szembe kell nézniük saját múltjukkal, és fel kell fedniük, miért harcolnak. Amikor a Birodalom teljes erejével lecsap a kibontakozó lázadásra, megbonthatatlan kötelékek szövődnek, hősök tűnnek fel és legendák születnek. 

The Spiderwick Chronicles

Tony DiTerlizzi és Holly Black nagy sikerű sorozata, a Spiderwick Krónikák újra és újra megihleti a filmeseket. Ezúttal tévésorozat formájában éled újjá a mesevilág Christian Slater húzónevével a RokkuChannelen. 

Április 25.

Abigail

Az Abigailnek van egy remek alapötlete, amelyet egyből ellő az előzetese: egy csapat botcsinálta bűnöző elrabolja egy nagyhatalmú alvilági figura 12 éves balerina lányát, csak annyit kell tenniük az 50 millió dolláros váltságdíj begyűjtéséhez, hogy egy éjszakán át vigyáznak a kislányra. Ám az elhagyatott villában a gyerekrablók egymás után kezdenek eltünedezni, és rémületük egyre fokozódik, amikor rájönnek, hogy nem egy átlagos gyerekkel vannak összezárva… Azért nagyon remélem, hogy az Aki bújt és az újabb Sikoly-filmek rendezőpárosának ennél jóval több aduász lapul a mandzsettájában. A horrorfilmet a mozikban láthatjuk.

Challengers

A Szólíts a neveden rendezője, Luca Guadagnino ezúttal egy szerelmi háromszögbe enged betekintést a salakos teniszpályán. Art (Mike Faist) és Patrick (Josh O’Connor) feltörekvő profi tenisztehetségek, akik nagyon jól ismerik egymást. Évekkel korábban elválaszthatatlan cimborák voltak. Egészen addig, míg meg nem ismerkedtek Tashival (Zendaya), aki nemcsak a legjobb volt a pályán, hanem a legvonzóbb is. A két srác egyszerre kezdett ki vele, egyszerre nyomultak rá, és egyszerre kaptak bíztató jeleket. A szőke srác kiszámítható, fegyelmezett és sikerre éhes. A barna bohém, laza és játékos. Tashi nem tud választani köztük. Aztán mégis. Aztán mégsem. Telnek az évek és a három szerelmes fiatal között nem szakadnak el a kötelékek: csak kibogozhatatlanul összegubancolódnak… A filmet a mozikban láthatjuk.

Április 30.

The Veil

Steven Knight forgatókönyvíróra (Locke, Tabu, Birmingham bandája, See, A láthatatlan fény) érdemes odafigyelni. Most Elisabeth Moss-nak dobott össze egy hatrészes kémthriller minisorozatot, amelyben két nő kapcsolatát követi nyomon: az egyiknek (Yumna Marwan) van egy titka, a másiknak (Moss) pedig a küldetése, hogy felfedje, mi az, mielőtt életek ezrei kerülnek veszélybe. A széria FX Network-ön debütál, előbb-utóbb begyűrűzhet a Disney Plusra is.

2024apr
2024. április havi premierek Fotó: kulturbanyasz.hu

Szólj hozzá!