Közös múltjuk pengéibe dőlnek a kémek az Amazon romantikus thrillerjében

A szerelem öl, butít és nyomorba dönt. Úgy látszik, a kémek sem bújhatnak ki az egyetemes axiómák alól, A múlt pengéit pedig e romantikus érzelem forgatja. Thandiwe Newton és Chris Pine a kémthriller és a love story megkapó kombinációjában lejt táncot egymással a szavakon.

„Tudja maga egyáltalán, mi a szerelem? Megmondom: az, amit még el lehet árulni”, írja John le Carré a Tükrök háborújában. Még a kémthrillerek nagymestere is számolt műveiben e megfoghatatlan érzéssel, amely ellentmond a logikának, és képes a feje tetejére állítani az ember életét. Az Amazon Prime streamingszolgáltatónál látható A múlt pengéi a szerelmet a történet központi elemévé emeli: egyszerre indíték és következmény. Olen Steinhauer forgatókönyvíró, akinek a neve a három évadot megélt Berlini küldetés televíziós sorozat kapcsán lehet ismerős, saját regényét adaptálta képernyőre. A rendezői székben pedig a Borg/McEnroe sportfilm dán direktora, Janus Metz foglalt helyet.

A múlt pengéi éppoly komótosan bontakozik ki, akárcsak egy John le Carré-sztori, úgyhogy aki egy pörgős akcióthriller reményében ülne le elé, az inkább ne tegye! A film középpontjában ugyanis két CIA-ügynök közös beszélgetése áll, akik látszólag csak nosztalgiázni ülnek össze egy étteremben, valójában azonban macska-egér játékot folytatnak, amelynek a helyszíne a múlt. Egy nem hivatalos kihallgatásnak vagyunk tanúi, amelynek végeredménye kétesélyes: élet vagy halál. És hogy kerül a képbe a szerelem? A szemben ülő felek nemcsak egykori kollégák, hanem volt szeretők is egyben.

A film középpontjában ugyanis két CIA-ügynök közös beszélgetése áll, akik látszólag csak nosztalgiázni ülnek össze egy étteremben, valójában azonban macska-egér játékot folytatnak, amelynek a helyszíne a múlt. Egy nem hivatalos kihallgatásnak vagyunk tanúi, amelynek végeredménye kétesélyes: élet vagy halál. És hogy kerül a képbe a szerelem? A szemben ülő felek nemcsak egykori kollégák, hanem volt szeretők is egyben.

a mult pengei1
Jól áll neki a város (Chris Pine) Fotó: Prime Video

Henry Pelham ügynök élete legnehezebb feladatát kapja, amikor egy nyolc évvel korábbi gépeltérítéses ügyet felül kell vizsgálnia. Fölmerül a gyanú, hogy a CIA berkeiben meglapult áruló miatt sikerült félre a halálos kimenetelű túszdráma. Többek közt fölkeresi az ex-ügynök Celiát is, akihez valaha gyöngéd szálak fűzték. A rutinkihallgatásnak induló munkavacsora azonban mindkettőjük számára bensőségessé válik, ami fölkavarja az elfojtott érzelmeiket.

igenyes logo