Kulcs a zárját – Elolvastuk és megnéztük a Locke & Key-t

Joe Hill és Gabriel Rodriguez közös képregénye, a Locke & Key 2008-ban látott napvilágot, és pillanatok alatt elfogyott. Az azóta többszörös díjnyertes alkotás filmes adaptációja hosszas huzavona után csak idén került képernyőre sorozat formájában. A képregény elolvasása és a sorozat megnézése után szereztünk egy Fejkulcsot, és felpattintottuk a koponyánkat.

Egy varázslatos hétvégét töltöttem el Joe Hill és Gabriel Rodriguez világában, a Locke & Key-ben, amíg a három keménytáblás, könyv vastagságú képregényt átlapoztam (köszönet a Fumax Kiadónak). A kezdeti visszafogottság, hogy felnőtt fejjel képregényt veszek a kezembe, szinte az első pár oldal után semmivé foszlott – Hill sztorija és Rodriguez képi világa menthetetlenül magába szippantott. 

Túlzás nélkül állíthatom, hogy a Locke & Key életre szóló élmény – egy szerelem kezdete! Talán ahhoz tudnám hasonlítani, amikor az első Stephen King-regény hagymázas világából levegő után kapkodva a felszínre bukkansz – és alig várod, hogy ismét alámerülhess!

00155134

A vér nem válik vízzé

Stephen King fia, Joe Hill nem ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt: szolgált már fel nekünk kísértetet szív alakú dobozban, falra festette az ördögöt nem is egyszer (Szarvak, NOS4A2) és felgyújtotta az egész világot (Spóra). A családnevétől kényszeresen szabadulni igyekvő író nem esett messze a fájától. Zsánere a horror és a dark fantasy határán mozog, és nem áll távol tőle az abszurditás – hőseit előszeretettel helyezi kafkai helyzetekbe. Ez alól nem kivétel a Locke & Key sem, amelyben egy traumatizált család pokoljárását követhetjük nyomon.

A Locke-család egy szörnyű tragédia utórezgéseit próbálja kiheverni egy félreeső, békés kisvárosban. Nina, az édesanya immár egyedülálló szülőként igyekszik kitölteni az űrt, amelyet férje erőszakos halála keltett bennük, a két kamasz, Tyler és Kinsey pedig gyásszal telve keresi helyét nemcsak az önmagából kifordult világukban, de az iskola és a kisváros makrokozmoszában is. Bode, a kisöccsük a valóság elől a varázslatba menekül: különös kulcsokat talál a házban, amelyek feje tetejére állítják a realitást. Egyikőjük sem sejti, hogy a gonosz ott ólálkodik körülöttük: készen áll beférkőzni a bizalmukba. Aztán meg a fejükbe.

qrf

Családban marad

Locke & Key betonbiztos alapját a családi dráma jelenti: legyen bármennyire varázslatos, újra és újra visszatérünk az apa elvesztésének traumájához. Nina képtelen megbirkózni a szeretett férfi hiányával, és a pohár után nyúl. Ám hamar kiderül, hogy a gyász inkább csak ürügy az alkoholizmusához, nem pedig a kiváltó ok. 

Tylert, a nagyobbik fiút a bűntudat emészti: nem volt jó a kapcsolata az apjával, így a halála után nem tud mit kezdeni az egymásnak ellentmondó érzéseivel. Ráadásul úgy érzi: ahogy az anyja a csillapíthatatlan szomjúsága miatt lassan elveszíti a gyeplőt a kezéből, úgy nehezedik rá egyre nagyobb felelősség a családi dolgokban. Kinsey, a lánytestvér benne rekedt apja halálának pillanatában, ahogy a félelem gúzsba kötötte, és mindegy, milyen eszközzel, de szabadulna a rettegő tehetetlenség érzésétől. Bode, a legkisebb Locke apjáról való emlékeit át- és átitatja egy szörnyű rémálom.

Varázslatos felnövéstörténet

Tyler és Kinsey révén a Locke & Key-nek van egy young adult-vonulata: gyönyörű jellemfejlődési ívet járnak be karaktereik, az iskolai beilleszkedéstől az érzelmi és viszonyrendszereik tisztázásán át az önmagukkal való megbékélésig, a felnőtté válásig. Nagy szerepet kapnak ebben – nemcsak az érzelmi, hanem a történeti megoldásban is – a barátok. A Netflix erre a young adult- irányvonalra helyezte a fő hangsúlyt a sorozatában.

Ez az erős érzelmi fókusz segíti a főhősökkel való azonosulást. Képregényben ehhez hasonlóval még nem találkoztam. Erre építkezik minden más: a részletgazdag és varázslatos mitológia, a kalandos meseszövés, és… hát igen, a brutális erőszak is, mert ez is szerves része a Locke & Key-nek. Legalábbis a képregénynek. 

Bode, az öcs kulcsokat talál a ház különböző pontjain. Nem véletlen, hogy ő bukkan rájuk. Varázskulcsok ezek, amelyek a megfelelő zárba illesztve csodákra képesek. Van köztük Szellemkulcs, ami szellemmé változtat, van olyan is, amelyik bepillantást enged másoknak a gondolataidba. Van a Bárhova-kulcs, ami nevéhez méltón bárhová elvisz, amit elképzelsz. Persze ezeknek megvannak hátulütői is. Az egyiktől meghalsz. A másiknak a rabjává válhatsz.

rhdr

A kulcsokra más is feni a fogát. Egy entitás, aminek eredete a múlt ködébe vész. És kapcsolódik a néhai, erőszakos halált halt Mr. Locke-hoz. Idővel a múlt is feltárja titkait – naná, hogy ehhez is kell kulcs –, és mire eljutunk az Alfától az Ómegáig, totál képbe kerülhetünk ajtókról, kulcsokról és szörnyekről: külsőkről és belsőkről egyaránt.

Wmn2

Szólj hozzá!