Logan Lucky: Így szurkolj a lúzereknek

A két pattintott agyú vidéki família, a Logan és a Bang színe-java fog össze, hogy mindenkit – a jardot, egymást, de még a nézőket is – átdobják a palánkon. És közben senki sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Steven Soderbergh kényszerpihenő helyett megcsinálta a szegény ember Ocean’s 11-ét.

Reneszánsz ember

Hollywood megtűrt reneszánsz embere, Steven Soderbergh, miután a ’80-as évek végén berobbant a köztudatba a Szex, hazugság, video című opusszal, saját bevallása szerint is mindent megfilmesített, amihez csak kedve szottyant: hol Julia Roberts „zűrös természetét” vitte vászonra Oscart érdemlően (Erin Brockovich), hol a drog útját dokumentálta a termesztőktől a fogyasztókig (Traffic). Máskor nagystílűen terelte a bűn útjára exkluzív szereplőgárdáját az Ocean’s filmekben vagy éppen gyepálta őket agyba-főbe az ügyeletes MMA-s bajnoknővel A bűn hálójában. Akár halálos vírussal, akár a gyógyszeriparral került is szembe, mindig egyéni, sajátos módon sikerült a témához hozzányúlnia. Amolyan soderberghesen. És ebből fakadóan össze is rúgta a port több nagy filmstúdióval, úgyhogy inkább maradt független személyiség. Egy darabig úgy tűnt, hogy Michael Douglas és Matt Damon beflitterezését (Túl a csillogáson) követően szögre akasztja a teleobjektívet, de két évadnyi, a XX. század hajnalára virradó nyesés és kaszabolás után (A sebész) újabb rablós filmmel tér vissza a rivaldafénybe, az Ocean’s Eleven Light avagy mucsai verziójával. A Logan Lucky – A tuti balhé címet kapta. 

logan lucky 1
Logan-família (Channing Tatum, Riley Keough és Adam Driver)

„Lopni, megyünk lopni”

A helyszín a történelmi Dél keleti régiója. Itt tengetik mindennapjaikat a Logan-testvérek: Jimmy, a valaha jobb napokat látott futballreménység most építkezésen dolgozik (ott se sokáig), miközben szétforgácsolja magát a munkahelye (Észak-Karolina) és az otthona (Nyugat-Virginia) között. A családja széthullt, gyerekéhez csupán láthatási jog fűzi. Öccse, Clyde iraki veterán, aki a fél karját adta a hazájáért. Ebből fakadóan a kocsmában, ahol pultosként dolgozik, a rossz viccek céltáblája. Hugicájuk, a szemrevaló Mellie pedig fodrász, aki rendszeresen besegít Jimmynek a lánya felügyeletében. A felvázolt alaphelyzet és az elnagyolt, de a színészek által dimenziót kapó karakterek már megérnek egy misét:

Soderbergh szociográfiai hitelességgel indít, a délkeleti „végek” mikrokozmoszába, az egyszerű, de korántsem együgyű emberek világába vezet be.

Logan Lucky mégsem fordul át szociodrámába – bár lenne rá lehetősége –, marad inkább a jellemkomikumból fakadó kikarikírozásnál, amelynek a mélyén némi társadalomkritika azért meghúzódik. Főhősünk, Jimmy elveszti a munkahelyét, végső elkeseredettségében a bűn útjára lép: elhatározza, hogy lenyúlja az egyik legnépszerűbb autóverseny, a NASCAR kasszáját. Ehhez a rossz életű Bang-famíliától remél némi segítséget, ám van egy kis bibi: Joe, a család esze rácsok mögött ül.

logan lucky 2
A Bang-família (Jack Quaid, Bryan Gleeson és Daniel Craig)

2 in 1

A film a klasszikus heist movie-k nyomvonalán halad: a toborzás, a tervezés, és végül a tervnek fittyet hányó kivitelezés, mert persze mindig akad valami gikszer, hogy ne menjenek flottul a dolgok. Soderbergh minderre rátesz még egy lapáttal: a rablás kulcsemberét, a mackók királyát, Joe Banget egyenesen a börtönből kell megszöktetni, majd, a rablás végén vissza is kell őt csempészni, mindezt úgy, hogy senkinek ne tűnjön föl semmi. Talán nem meglepő, hogy a szökés végül még érdekesebbnek bizonyul, mint maga a rablás. 

wmn uj

Szólj hozzá!