Vasököl: Harc anyagkifáradásig

Hugh Jackman addig üti a vasökleivel a kőszívünket, amíg könnybe nem lábad a szemünk!

Amikor először hallottam a Vasökölről, egy kissé megütköztem. Mi a pláne abban, hogy két pléhkasztni egymást püföli a szorítóban? Szépen behorpasztják, összezúzzák egymás fém alkatrészeit – mint egy sajátos anyagfáradási kísérlet anyagismeret órán… de mi a jó ebben?! A Transformersben legalább ismerős, mindennapi környezetben küzdöttek a gépek, amit rendesen le is amortizáltak – hol egy katonai repteret, hol egy autópályát, hol egy egész nagyvárost dúltak fel. De mindezt a kötelek közt?! Na, ne már! Az első néhány bunyó számomra még nem volt meggyőző (na jó, a bikás tetszett, csak rövid volt!), egészen addig, amíg Hugh Jackman karaktere neki nem állt „edzeni” a robotot. Itt már fölsejlett bennem némi értelme ennek a „steril”, vértelen küzdelemnek, mi több, a teljesen kiszámítható végkifejlet is, ami végül egy pazar fináléba torkollt. A Vasököl igazi, könnyed, családi szórakozássá növi ki magát, ami bátran ajánlható mindenkinek, csak aztán győzzék pénztárcával a szülők a méregdrága, kínai fröccsöntött játékfigurák vásárlását a kölöknek, á lá Hull a pelyhes

Shawn Levy, aki korábban főleg a vígjátékok (Éjszaka a múzeumban) világában mozgott, most „szintet lépett”, és átnyergelt a nagyköltségvetésű gyerekbarát akciófilmekre. Hóna alá kapta az Avatar Oscar díjas operatőrét, Mauro Fioret, és Robert Zemeckis, valamint Steven Spielberg produceri felügyelete mellett nekiállt nagyot álmodni. Az alapötletet valószínűleg a Transformers ihlette, ami köré a forgatókönyvírók néhány sablonos klisével egy könnyen fogyasztható történetet gyúrtak.

vasokol 1

Adott egy lecsúszott, valaha jobb napokat látott boxoló, Charlie (Hugh Jackman), akit lúzernek ugyan nem neveznék (pláne szemtől szemben), fogalmazzunk inkább finoman úgy, hogy problémája van a szerencsejátékkal: amint pénz áll a házhoz, képes hatalmas kockázatot vállalva „eltapsolni” azt. Városról városra él, egy öreg, szakadt lakókocsival járva az országot, mindenhol behajthatatlan adósságokat hagyva maga után.

A küzdősportnak, különösen a boxnak, a jövő e szegletében erősen leáldozott, az emberek más szórakozás után néznek: a szorítókban emberszabású robotok püfölik egymást a közönség nagy örömére. Charlie is egy kiszuperált robottal indul filléres küzdelmeken, óriási fogadásokat kötve, amelyeket aztán annak rendje és módja szerint sorra veszít el.

vasokol 2

Épp két város között, használható robot és elkölthető pénz nélkül, váratlanul éri a hír, hogy az exe, akit évek óta nem látott, jobblétre szenderült, és 11 éves fiúknak, Maxnek (Dakota Goyo) a nevelése immár Charlie-ra hárul. Charlie – tetemes summa reményében – szívesen hajlandó lemondani erről az „édes teherről” volt sógornője javára, ám annak hites ura azt a feltételt támasztja, hogy a nyár végéig neki kell vigyáznia a fiúra. A sztori folytatását innentől kezdve bárki kitalálhatja: Charlie az együtt átélt kalandok során megkedveli Max-et, ezáltal nem csak jobb apa, de jobb ember is válik belőle.

Charlie és a fia az ócskavas telepről összeguberálnak egy régi edzőrobotot. Max ifjonti lelkesedése, hatalmas hite és a hiténél is hatalmasabb szíve, valamint Charlie szakértelme révén Atom, a kis robot egyre ismertebb és elismertebb lesz a robot-box világában, míg végül bekövetkezik az elképzelhetetlen: egy szorítóban találják magukat a mindezidáig veretlen bajnokkal.

vasokol 3

Bár a sztori meglehetősen sablonosnak hangzik, a színészek mindent megtesznek, hogy a történet megálljon a maga lábán. Jackman viszi a prímet Charlie figurájával – teljesen hitelesen hozza a karaktert, minden mozdulata, megnyilvánulása őszintének hat. Jellemfejlődés egyedül az ő karakterénél figyelhető meg. Dakota Goyo játssza Max-et, Charlie fiát. Aranyos kiskölyök, angyali mosolyával és nyílt tekintetével ideális választásnak bizonyult a szerepre. Korábban főleg tévésorozatokban szerepelt, illetve kisebb szerepekben már látható volt: ifjú Thor-ként a Kenneth Branagh Thor produkciójában, sőt, egy másik boxfilmben, a Viszlát, Bajnok!-ban is. Evangeline Lilly valószínűleg még jó darabig nem fogja tudni lemosni magáról a „Lost-os csaj” skatulyát: ő játssza, méghozzá egészen kiválóan, Charlie barátnőjét, aki elsősorban bájos, másodsorban kötőhártyás lehet a szeme, hiszen sokat ázik könnyben a film során.

vasokol 4

Sablon ide vagy oda, a színészi játék révén a sztori emocionális felével engem már az elején kilóra megvettek, magával a robotharcokkal azonban – mint a beharangozóból talán kiderült – még egy jó darabig nem voltam megbarátkozva. Különösen akkor, amikor megláttam, hogy joystick-kal irányítják ezeket a hatalmas kávédarálókat, bár még mindig jobb, mint a Charlie által alkalmazott hangvezérlés. Miközben fejben akaratlanul is azt számoltam, mennyi lehet egy hangvezérelt robot reakcióideje, az is megfordult a fejemben, hogy a vásznon látott küzdelem kimenetele nem is a robotokon, hanem az őket irányító két (vagy több) emberen dől el – ennyi erővel hálózatba kötve is játszhattak volna valami számítógépes játékot…

real steel

Amikor Jackman elkezdi „edzeni” Atomot, a robotot, azt én úgy fordítottam le magamban, hogy az ő ütéseit programozzák bele a robotba. Ebben már láttam rációt, és kezdtem élvezni a küzdelmeket, valamint feltámadt bennem a halovány remény, hogy a végső küzdelmet valójában Charlie fogja megvívni és megnyerni. Szerencsére a forgatókönyvírókkal egy rugóra járt az agyunk – nem kellett csalatkoznom, a film végi látványos és lélekemelő fináléban nyilvánvalóvá vált, hogy a mesterséges intelligenciával megtámogatott, joystick-kezelt, öntanuló gép, ha az emberi ösztönnel, hittel és akarattal kerül szembe, bizony – erkölcsileg legalábbis – alulmarad. A robotküzdelmeket motion-captured ruhában lévő profi boxolókkal vették fel, akiket a többszörös világbajnok ökölvívó, a ma már visszavonult Sugar Ray Leonard irányította.

vasokol 6

Szkepticizmusomat folyamatosan vetkőztem le a film közben. A Vasököl újdonságot nem nyújt: tulajdonképpen egy Rockyba oltott Transformers film, némi Túl a csúcson feelinggel… és ezzel körülbelül mindent elmondtam róla. Azonban kivitelezését tekintve mind CGI-ben, mind színészi munkában erős, ami révén igazi popcorn-mozi – kellemes szórakozást nyújt a család apraja-nagyja számára.

Publikálva: filmtrailer.hu (2011.10.08)

Szólj hozzá!