Zsákutca: Retúr nélkül

Ray Wise-nál már megint az isten háta mögött mennek el otthonról! A lélek rengetegéből nincs visszaút: visszatartanak a csontvázak a szekrényből. 

 Frank Harrington (Ray Wise) és kis családja Karácsonykor épp az anyósához tart, hogy együtt töltsék az ünnepeket, amikor Frank, a rövidebb út reményében, letér az autópályáról. Ezzel óriási hibát követ el. Amikor találkoznak az erdőben magányosan kóborló fehér ruhás nővel, még teljesen gyanútlan, de amikor feltűnik a fekete autó, ami kéretlenül a sötét éjszakába viszi az utasait, és az út mentén szaporodni kezdenek a hullák, ráébred, hogy valami nagyon nem stimmel. Szörnyű titkok bukkannak a felszínre, az út pedig végeláthatatlanul kanyarog a baljóslatú erdőn át…

Deadend2
Mögötted! (Amber Smith és Ray Wise)

A Zsákutca műfajilag nehezen besorolható. Horror elemekből építkezik, ugyanakkor a Ronda ügyhöz hasonló fekete humor lengi át az egészet. Az írók a forgatókönyvük gyengeségeit lépten-nyomon eszement helyzetekkel hidalják át. Lelkesen fordítják fonákjukra a sablonpaneleket, teljesen kiszámíthatatlanná téve a produkciót, és ezzel állandó bizonytalanságban tartják a nézőket. Már-már bábeli ez a zűrzavar – mi több, az abszurd határán billeg -, amíg a film végén egy frappáns csavarral minden a helyére nem kerül.

Nagyon jó újra látni a Twin Peaks kerge Leland Palmerét, Ray Wise-t. Jutalomjáték ez számára, hiszen nem először néz bele az őrület torkába.

Deadend4
Ez minden(ki)t visz!

A történetről sokat – spoilerveszély miatt! – nem érdemes mesélni. Sem az előbbi szinopszis, sem a cikk végén található – egyébként borzalmas – előzetes nem képes visszaadni a film atmoszféráját: a borzongás, a feszültség és a remek fekete humor delejező egyvelegét. A sztori meglehetősen komplex – semmi sem az, aminek látszik, talán az Azonosság című horrort tudnám hozzá hasonlítani -, ezt elsősorban a szimbólumok halmozásával éri el.

Bár tévéfilm benyomását kelti – eredetileg is házimozinak szánták, és nem széles vászonra -, mégis a thriller és a horror rajongóinak bátran merem ajánlani: kellemesen borzongatós darab, számos megmosolyogtatóan pikírt beszólással egy otthonülős éjszakára. Vessz bele Harringtonékkal a rengetegbe!

Megjelent: filmstrip blog

Szólj hozzá!