A jég ellen: Grönland többet ér az ép észnél, pár évnél és néhány lefagyott lábujjnál

Új filmjében a jég hátán is megél a Trónok harca Jamie Lannistere, még ha megmentői előtt talál is rá az unalom. A dánok nemzeti hősét, a sarkkutató Ejnar Mikkelsent A jég ellen helyett megillette volna egy picit drámaibb produkció is.

Grönland térképen való körberajzolása nemcsak pár lefagyott lábujjat, hanem számos emberéletet megkövetelt. A Föld legnagyobb szigete, bár földrajzilag az észak-amerikai kontinens része, politikailag Dánia fennhatósága alá tartozik. Az Egyesült Államoknak mind a mai napig fáj rá a foga. Legutóbb Donald Trump akarta rátenni a kezét. Grönland több szempontból is stratégiai fontosságú. Az Egyesült Államok egyszerre vethetné meg a lábát rajta Európában, és szerezhetne jogot az Északi-sarkkör mélyén szunnyadó ásványkincsek kitermeléséhez. Ehhez egészen közel került már az 1890-es években.

Robert Peary amerikai felfedező feltevése szerint Grönland legészakibb pontja valójában sziget, amelyet egy csatorna választ el a szárazföldtől. Ezzel a dánok könnyen az amerikaiak szomszédságában találhatták volna magukat, elvágva az Északi-sarkkörtől. Expedíciót indítottak Grönland északkeleti partvidékének feltérképezésére, valamint Peary állításának igazolására. A kétéves felfedezőút egyszerre bizonyult sikeresnek és végzetesnek: hatalmas ismeretlen területet sikerült föltárniuk, és egyben bebizonyítani, hogy a Peary-föld valójában félsziget. Azonban a felfedezők fele a bizonyítékokkal egyetemben odaveszett.

a jeg ellen 4
Kutyabarátok kíméljenek! (Nikolaj Coster-Waldau és Joe Cole) Fotó: Netflix

A jég ellen főhőse a tragikus sorsú expedíció nyomába eredő sarkkutató, Ejnar Mikkelsen, aki zöldfülű társával, Iver Iversen mérnökkel a 20. század elején évekre a zord sarkvidék foglyaivá váltak. Nem is csoda, hiszen eszement vállalkozásukat csak úgy jellemezték kollégáik, „mintha Moszkvától Rómáig próbálnának megtalálni egy rakás követ”. Kutyaszánnal vágtak neki a jégvilágnak, ahol hamarosan a túlélésért kellett vállvetve megküzdeniük. A Netflix filmje az új keletű sarkvidéki túlélődrámák (mint amilyen a Terror vagy az Északi vizeken) sorába próbál beilleszkedni, ám pont a dráma és az atmoszférateremtés terén vérzik el.

igenyes logo

Szólj hozzá!