A kapitány küldetése: Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

A polgárháborút vesztett Délen Tom Hanks a híreket olvasva tartja a megkeseredett emberekben a lelket, miközben egy kislányt próbál eljuttatni az övéihez. Erről szól Paulette Jiles azonos című regényéből készült A kapitány küldetése, amelyet mozi híján a Netflixen mutattak be. Tom Hanks a Phillips kapitány után újabb közös filmet készített Paul Greengrass rendezővel: a western műfajában magát először kipróbáló színésznek jól áll a cowboykalap és a dajkaszerep!

Az amerikai polgárháború már öt éve véget ért. A konföderációs hadsereg egykori tisztje, Jefferson Kyle Kidd kapitány településről településre járva olvassa fel a híreket. Kedvelt esti szórakozás ez az amerikai Délen: az emberek a napi robot után összegyűlve meghallgatják a közeli és távoli vidékek híreit, gondolatban kicsit kiszabadulva a napi mókuskerék egyhangúságából. Kidd kapitány pedig a rendelkezésükre áll: újságos paksamétáját hóna alá csapva űzi-hajtja valami városról városra, messzire elkerülve otthonát, San Antoniót.

Egy nap egy kislányba botlik az úton, akit kajova indiánok raboltak el és neveltek, amíg a hadsereg ki nem szabadította az őslakosok fogságából. Johanna árva, de rokonai élnek San Antonio közelében. A kapitány szíve megesik a magára maradt, hallgatag gyermeken, és nekivág a veszélyekkel teli, négyszáz mérföldes útnak, hogy hazavigye Johannát az övéihez.

fevm 1180 600 a kapitany kuldetese1

Paul Greengrass filmje klasszikus westernbe oltott road movie, amelytől a néző fogai közt megcsikordul az út pora. Történelmi hátterét egy elvesztett háború adja. Átitatja a képkockákat azoknak a csalódottsága és keserűsége, akiket cserben hagyott a történelem. A déli szívekben magasba csapnak az elégedetlenség lángjai az északiak elutasító hozzáállása miatt. Ez a passzivitás nyilvánul meg abban is, ahogy a harcokba belefáradt katonák elnéznek egy árva gyermek feje felett. A háború megöli a lelket.

Konyveslogo

Szólj hozzá!