Kiosztották az idei Golden Globe-díjakat: A korona mindent vitt, hoppon maradt a Mank

A 78. Golden Globe-díj egyértelmű nyertese A korona című sorozat lett, hat jelölésből négyet váltott díjra, míg David Fincher magnus opusa, a Mank a szintén hat jelöléséből egyet sem tudott elnyerni. Ezt leszámítva nagyobbrészt a papírforma szerint alakult a gála.

Február 28-án, vasárnap éjjel a kaliforniai Beverly Hilton Hotelben kiosztották díjaikat a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók. A Golden Globe-gála ceremóniamestereiként immár negyedik alkalommal lépett fel a népszerű komikus duó, Tina Fey és Amy Poehler. A jelöltek listáját február 3-án hozták nyilvánosságra, és a legtöbb jelölést (hatot-hatot) David Fincher az Aranypolgár keletkezéséről szóló, a forgatókönyvíró Herman J. Mankiewiczet piedesztálra emelő Mank, és a brit királyi család ’80-as éveit elénk varázsoló A korona kapta. Mint az várható volt, a közönséggel együtt az újságírókat is elbűvölte Lady Diana és Károly herceg kapcsolatának őszinte és kendőzetlen ábrázolása, nem beszélve Gillian Anderson Vaslady-jéről. A korona a negyedik évadjáért zsebelhette be eddig a legtöbb díjat: a legjobb drámai sorozat mellett a Dianát megformáló Emma Corrin a női, Josh O’Connor Károly alakításáért a férfi drámai főszereplő díját nyerte el, míg Gillian Anderson a női mellékszereplő kategóriájában játszott le mindenkit a színről. A Mank a hatból egy jelölését sem tudta díjra váltani.

Az idei szezon favoritja Chloé Zhao A nomádok földje produkciója, amely a papírforma szerint el is vitte a legjobb film és rendezés díját. Az aranytollú Aaron Sorkin A chicagói 7-ek tárgyalásáért megkapta a legjobb forgatókönyv Arany Glóbuszát, ezen kívül azonban az öt jelölésből többet nem tudott realizálni. Sacha Baron Cohenhez Borat kitalált karaktere sosem jön üres kézzel: az amerikai választásoknak és a koronavírusnak is fityiszt mutató második epizódot vígjáték kategóriában a legjobb férfi főszereplő és a legjobb vígjáték kategóriában is díjazták. Tarolt a Pixar új zenés produkciója, a Lelki ismeretek is: a legjobb animáció és filmzene díját vitték haza alkotói.

golden globe 2021 zhao cohen
Chloé Zhao (legjobb rendező) és Sacha Baron Cohen (legjobb férfi főszereplő vígjáték kategóriában) online ünnepeltek Fotó: Christopher Polk/NBC

Chadwick Boseman a Ma Rainey: A blues nagyasszonyában nyújtott alakításáért megkapta posztumusz a legjobb drámai férfi főszereplő díját, Daniel Kaluuya az afro-amerikai polgárjogi mozgalom, a Fekete Párducok radikális elnökének megformálásáért a legjobb férfi mellékszereplőjét a Judas and the Black Messiah-ban.

A legjobb női színésznők kategóriáiban már izgalmasabban alakult a verseny, ugyanis minden nagyobb esélyest (Viola Davis, Frances McDormand, Carey Mulligan, Vanessa Kirby) maga mögé utasított a dzsesszénekesnő Billie Holliday-t megformáló Andra Day. Vígjáték kategóriában a Netflixen nemrég bemutatott Fontos vagy nekem (I Care a Lot) pofátlan és kétszínű gyámja, Rosamund Pike nyerte a díjat. Legjobb női mellékszereplő Jodie Foster lett az igaz történetet feldolgozó, tárgyalótermi drámában, a The Mauratian-ban nyújtott alakításáért.

Igenyes Ferfi Logo

Szólj hozzá!