A Mandalóri nyomdokaiba lép Obi-Wan Kenobi

Legalább akkora várakozás előzte meg a Star Wars Kenobi-sorozatát, mint Han Solo előzményfilmjét. Vajon sikerült-e megugrania a Disney-nek a túlzott elvárásokat vagy a legendás Jedi-mester filmje sem több egy szimpla Star Wars-történetnél?

A Mandalóri elképesztő sikere után került felütésre Boba Fett könyve, amit azonban Grogu és a bilifejű fogadott apukája sem volt képes megmenteni a Star Wars-rajongók csalódott dühétől. Szerencsére A Mandalóri második évadának epikus nyitányában volt akkora kraft, ami kitartott Kenobi tábornok színre lépéséig. Érdekes, hogy a megfiatalított Luke Skywalker sem váltott ki akkora lelkesedést, mint az élőszereplőként először bemutatkozó Ahsoka Tano, aki A klónok háborúja animációs sorozatban vált sokak kedvencévé. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az elmaszkírozott Rosario Dawson mindenkit levett a lábáról – nem valószínű, hogy ez az érdeklődés elkerülte volna Mickey egér extraprofitra érzékeny figyelmét (értsd: zöld utat kapott az Ahsoka-sorozat).

Megnyugtatásul közlöm, hogy az író-rendező-producer Jon Favreau-nak az égvilágon semmi köze a Kenobi-sorozathoz: az ünnepelt Mandalóri mellett Boba Fett afféle megtűrt mostohatesó szerepben tetszeleg a filmográfiájában, amelyet igyekezett is lepasszolni Robert Rodrigueznek, aki rendesen kivéreztette a szériát. Kenobi a szabad kezet kapó Deborah Chowé – őt lehet majd érte szeretni vagy utálni –, aki népszerű sorozatok (Fear the Walking DeadBetter Call SaulAmerikai istenek) rendezőjeként szerzett hírnevet magának.

empire obiwankenobi may2022 1a
Csak egy mezei farmer vagyok. Nem kell megállítaniuk. Nem kell elkérniük az irataimat. Ez nem egy Jedi-elmetrükk. (Fotó: Disney+)

Az Obi-Wan Kenobi rövid montázzsal indul, ami azon kívül, hogy felvillantja a Jedi-mester életének legfontosabb pillanatait a Baljós árnyaktól kezdve A klónok támadásán át A Sith-ek bosszújáig, egyben el is helyezi a szériát a Star Wars idővonalán. A 66-os parancs – ebben rendeli el Darth Sidious a Nagy Jedi Tisztogatást – sokkja után a Birodalom inkvizítorai példás kegyetlenséggel kutatják fel és pusztítják el a Jediket. Miközben a nyomában kajtatnak, Obi-Wan Kenobi megkeseredve bujkál a Tatuin homokdűnéi között. Egyetlen öröme a lassan kölyökké cseperedő Luke Skywalker felügyelete, de az is csak távolról, mert nem látják szívesen. Chow ügyesen felhelyezi a gyalogokat a sakktáblára a pilotban, és megágyaz a fő konfliktusnak.

igenyes logo

Szólj hozzá!