A München aktualitása húsba vág: mit tehetsz, ha egy diktátor háborúzni akar?

Két egykori jóbarát lehetetlen helyzetbe sodródik, miközben rájuk nehezedik a történelem: akaratukon kívül válnak kémekké egy ellenséges országban, ahol a világ sorsáról döntenek. Háború vagy béke? A válasz korántsem olyan egyértelmű. Robert Harris feszült thrillerje magával ragadóan vegyíti a fikciót és a történelmi tényeket, miközben a világ észvesztve rohan bele a második világégésbe. A regényből készült adaptáció a Netflixen tekinthető meg.

A német Paul von Hartmann és a brit Hugh Legat Oxfordban tanuló diákok az 1930-as évek elején. A két fiatalember jelleme tűz és víz. Hartmann előszeretettel ugratja angol barátját hidegvére és zárkózottsága miatt, miközben vad szenvedéllyel veti bele magát hazája, Németország feltámadó nacionalizmusába. Legat ezzel szemben képtelen felülemelkedni a német nemzeti öntudat mögé rejtett antiszemitizmuson és faji ideológián. Velük együtt emberek milliói vakok az Európa egén gyülekező viharfelhőkre. Az élet és a politika a két jóbarát közé áll, akik elsodródnak egymástól.

munchen

Hat évvel később Legat az Egyesült Királyság miniszterelnökének, Neville Chamberlainnek a titkárságán dolgozik, Hartmann pedig tolmács Adolf Hitler stábjában. A Führer sárba tiporta a versailles-i békeszerződést: felállított egy hadsereget, a Wehrmachtot, visszaszerezte az ásványkincsekben gazdag Saar és a demilitarizált zónaként funkcionáló Rajna-vidéket, valamint elérte az Anschlusst, Ausztria és Németország egyesülését. Figyelmét most a Németországba ékelődő Csehszlovákia vonja magára. A németek lakta Szudétavidék jó ürügy az indulatok felkorbácsolásához. A cseheknek azonban érvényes katonai szerződése a franciákkal és az oroszokkal. Franciaországnak pedig az Egyesült Királysággal. A világ még soha nem állt ilyen közel egy újabb Nagy Háború kitöréséhez.

fevm 1180 600 munchen 2
Békebeli idők - Paul, Leyna és Hugh (Jannis Niewöhner, Liv Lisa Fries és George MacKay) Fotó: Netflix

A kiábrándult Hartmann összeesküvést sző számos, a nácizmusra igent mondani képtelen, magas rangú katonai vezetővel. Ahhoz azonban, hogy felléphessenek a Führer ellen, az kell, hogy Hitler háborúba sodorja az országot. Mert „bűncselekmény nélkül nincs letartóztatás.” A fonák helyzet megoldását pont a britek torpedózhatják meg: a végletekig békepárti Chamberlain Münchenben készül tárgyalóasztalhoz ülni Hitlerrel, Mussolinivel és a francia miniszterelnökkel, Daladier-vel, hogy előmozdítsák a békés megoldást. Hartmann birtokába kerül egy dokumentum, amely bizonyítja, hogy a békekonferencia eredményétől függetlenül Hitler hódító háborút tervez. Kész átadni az iratot a briteknek, ha olyan személyt küldenek, akiben ő is megbízik. Hartmann és Legat ismét találkoznak Münchenben.

Konyveslogo

Szólj hozzá!