A víz érintése: Óda a mozgóképhez

Tizenhárom jelölésből négy Oscar-díjat (köztük a legjobb film és a rendezés) gyűjtött be A víz érintése, amely egy „lehetetlen” szerelemről mesél. Rendezője a fosztóképzők réme, aki előszeretettel cibálja partra az archetípusokat az emberiség kollektív tudatalattijából. A szárba szökkenő fabulák aztán a realitás talajából táplálkoznak. Így lesz a meséből… valóság. Guillermo del Toro író-rendező filmjében nem a vizet érinti meg, hanem rajta keresztül a mi jobbik természetünket. És ez a simogatás bizony aranyat ér. 

Hát ez meg mi?! Mit keres ez a műfaji katyvasz, amelynek faék egyszerűségű sztorija az innen-onnan összefércelt daraboktól dombornyomottabb, mint Frankenstein szörnye, a vége pedig víz helyett a nyálba fulladás veszélyét hordozza magában a giccs tengerén? Mit keres ez a Filmakadémia idei befutójaként?

A lány és a lény (Sally Hawkins és Doug Jones)
A lány és a lény (Sally Hawkins és Doug Jones)

Mese habbal

Láthattuk már Alekszandr Beljajev kétéltű emberét, vagy a klasszikus európai népmesét, A szépség és a szörnyeteget ezer alakban a vásznon és a televízió képernyőjén, hogy a ’60-as évek izmusainak (szex és rassz), valamint a hidegháborúnak a megidézéséről már ne is beszéljünk – ilyen egyedivé összegyúrva azonban még nem volt hozzájuk szerencsénk. Del Toro receptjében minden alkotóelemet jól ismerünk, mégis, ilyen ízes filmpogácsával azelőtt még soha nem találkozhattunk. Persze víz is kell hozzá. Ám sokkal fontosabb maga a Mesélő.

Aki megint úgy mesél, ahogy A faun labirintusa óta nem, talán, mert a kis hercegnőjéhez hasonlóan egy darabig megfeledkezett róla, amíg hobbitokkal, sárkányokkal, égig érő robotokkal, trollokkal, szellemekkel és vámpírokkal játszott Hollywood hátsó udvarain. Végül egy tündér kellett, hogy ismét magára találjon: Vanessa Taylor forgatókönyvíró, aki elsimította del Toro szkriptjének éleit és csúcsait, hogy méltóvá váljon a filmje címéhez. Ugyanakkor a felszíne továbbra karcol, nyomot hagyva a néző lelkében.

A víz érintése lény a vízben
Lény a vízben

Love story, megejtő korrajzzal

Klasszikus szerelmi történet elevenedik meg a vásznon, az egymásra találás és az elfogadás misztériuma a ’60-as évek magával ragadó miliőjében, melyhez a hidegháború, a polgárjogi mozgalmak és az egyenjogúság hiánya fest gyászos keretet. Mégis vonzóvá suvickolva pompázik e kor, ha del Toro időkapuján keresztül nézzük. Óriási kontrasztot eredményez, hogy hősei mégis elvágyódnak.

wmn uj

Szólj hozzá!