Doctor Strange az őrület multiverzumában: A Marvel anyák napi horrorfilmje

Nem vicc: az új Doctor Strange-epizód az anyaság kérdését boncolgatja, de úgy, hogy közben műfaji határokat is feszeget, mert bekacsint egy kis pszichohorror és némi vígjátéki elem is. A látvány most is pazar, a fantázia szárnyal, a hangvétel egyedi, és kit ne érdekelne egy új Benedict Cumberbatch-film?

Ami nem sikerült a Sonynak a Morbiusszal, az összejött a Marvel Studiosnak az új Doctor Strange-filmmel: a horror zsánerével gazdagítani a Marvel-moziuniverzumát. Sam Raimi rendező, aki az új évezred hajnalán a Pókember-trilógiával divatba hozta a képregényfilmeket, a nyolcvanas években horrorfilmekkel debütált. Most újra visszanyúlt a gyökereihez, és mélyen megmerítette a „Fura Dokit” fantáziája sötét bugyraiban. Ugyanott, ahonnan négy évtizeddel ezelőtt a fényre és egyből a filmes örökkévalóságba másztak a kultikus Evil Dead-trilógiájának élőhalottai.

Az őrület multiverzumát a Loki című tévésorozat alkotója, Michael Waldron vetette papírra, akinek egy kis abszurdért nem kell a szomszédba mennie. A filmet eredetileg az első részt is jegyző Scott Derrickson rendezte volna, de kreatív nézeteltérések miatt végül átadta a stafétabotot a veterán Raiminek, akinek közel egy évtizednyi tévésorozatozás után ez az első nagyjátékfilmje. A direktor beledolgozta a rendezői kvintesszenciáját Waldron matériájába, ezzel a saját képére formálva a produkciót. Mert a Marvel-filmek sikerének titka a szerzői attitűd (mondjuk, ehhez Derricksonnak biztos lenne egy-két szava).

doctor strange in the multiverse of madness

Ez szerelem, doktor?

A Tony Stark-klón címszereplő hat évvel ezelőtt vált a tudományok doktorából a mágia mesterévé, és lett ezzel együtt a Marvel univerzumának megkerülhetetlen része. Meghatározó szerep jutott neki a Thanos elleni végtelen háborúban és Pókember legutóbbi, multidimenzionális kalandjában is.

Nem csoda, hogy ennyi világmegmentés közepette pont a szív dolgai kerülnek mellékvágányra, szuperhőséknél ez már csak így megy: a szerelem húzza a rövidebbet.

De hidd el, nincs az a szuperpasi, akiért érdemes lenne egy életen át várni – még akkor sem, ha Benedict Cumberbatch bújik a bőrébe –, pláne, ha épp a hatalmas férfiúi egója takar ki téged az életéből!

Többek közt ezzel kénytelen szembesülni és magában megbirkózni a jó doktor is, miközben újra táncba hívja őt a multiverzum. De ezúttal nemcsak ő pillant bele a mélységeibe, hanem – Nietzsche után szabadon – az is visszanéz belé. Doctor Strange egy tinilányt vesz a védelmébe, aki átjárót képes nyitni az univerzumok között. Ezzel a csitri célkeresztet rajzol a hátára: felkelti valakinek a figyelmét, akinek ez a világ már nem elég. A doki a labilis Wanda Maximoff segítségét kéri.

wmn uj

Szólj hozzá!