Hannibal Lecter még ma is megetet bennünket – 30 éve hallgatnak a bárányok

30 éve mutatták be a hazai mozikban a Thomas Harris klasszikusából készült A bárányok hallgatnak című mozifilmet. Anthony Hopkins briliáns megformálásában Hannibal Lecter karaktere egyszerre hátborzongató és intellektuálisan vonzó. A pszichothriller műfaját megalapozó film három évtized távlatából sem veszít semmit a varázsából. 

Négy évvel ezelőtt mutatkozott be a Netflixen a David Fincher (Harcosok klubjaHetedik) nevével fémjelzett Mindhunter – Mit rejt a gyilkos agya? című televíziós sorozat. A történelmi kontextusba ágyazott széria játékfilmes keretek közt mesél arról, hogyan fejlődött ki az FBI-nál a pszichológiai profilalkotás. A hagyományos bűnügyi sorozat szerkezetét – minden részben felgöngyölítenek valami bűnügyet – kukázva a Mindhunter az epizódokon átívelő történetre fókuszál, két évadon át ereszkedve alá a sorozatgyilkosok elméjének legmélyebb bugyraiba.

giphy (1)

Mindhunter-sorozat A bárányok hallgatnak előzményeként is szolgálhatna, bár nem része a Hannibal-univerzumnak. Viszont többet megtudhatunk belőle az FBI Viselkedéskutató Részlegének kialakulásáról és működéséről, a profilalkotás folyamatáról vagy akár arról, hogy miért küldtek zöldfülű ügynöknövendéket egy hírhedt sorozatgyilkos felmérésére. Ráadásul a sorozatban szereplő Holden Ford – mármint az igazi – készítette fel Jodie Foster színésznőt Clarice Starling szerepére.

A bárányok hallgatnak sikerének titka az a rendhagyó kapcsolat, amely Starling ügynök és a pszichopata Dr. Lecter között bontakozik ki. Különös keveréke ez a szakmaiságnak, az orvos-páciens viszonynak, és azon túl valami megfoghatatlan, már-már intim köteléknek. Az FBI Viselkedéskutató Részlegének vezetője egy átlátszó ürüggyel küldi a kannibál fészkébe leendő ügynökét. Valójában a Buffalo Billként elhíresült szadista sorozatgyilkos kézre kerítésében remél segítséget az évek óta raboskodó Hannibal Lectertől, azáltal, hogy felkelti figyelmét a talpraesett és vonzó Clarice Starling megkapó intellektusa iránt. Starling erősen feminim figura: maradéktalanul helytáll a rendvédelmi testület férfivilágában, és bátran szembe mer nézni a mindenkit visszautasító szörnyeteggel. A hajdan elsőrangú pszichiáter hírében álló, kannibalizmusra hajlamos Lecter horogra is akad: elbűvöli a szende és karakán tapasztalatlanság, és segítségéért cserébe csupán egyvalamit kér: kiskaput Starling ügynök fejébe. 

tumblr m8ngtm1qvn1qj7u8ao1 500

A film hangulatos krimivonulata jól reflektál erre a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló kapcsolatra. A rendező Jonathan Demme direkt kerülte a véres jelenetek naturális ábrázolását, Alfred Hitchcock Psychójához hasonlóan inkább csak sejtetni akart; tisztában volt vele, hogy nem tud annál borzalmasabbat a vászonra festeni, mint amit a néző elképzel a sötétben. Howard Shore összetéveszthetetlen zenéjével kiegészülve A bárányok hallgatnak hátborzongató atmoszférát teremt.

Konyveslogo

Szólj hozzá!