Harcban élve: Mint aki a székek közé esett

Jason Statham ezúttal Chuck Logan író regénysorozatának főhőse, Phil Broker bőrébe bújva üti az ellent korábbi filmjeiből megszokott elánnal. Az összképet nem is a kockás favágó ing vagy az elnyűtt baseball-sapka rontja, hanem az a méla szürkeség, amibe az egész belefúl. Logan sztoriját Sylvester Stallone adaptálta vászonra, s ha valaki, gondolnánk, hát az „olasz csődör” akciószínészként csak tudja, mitől döglik a légy! Statham kisvárosi Rambóként minden felé nyúló kart eltör vagy legalábbis jól megropogtat, ám ettől függetlenül megmarad a nézőben a homályos érzés, hogy Gary Felder és kompániája két szék közé esett.

Csak mi lehet a másik szék? – morfondírozik az ember, mert az teljesen világos, hogy az „egyik” az akcióműfaj. Föl is vonultatja az összes avitt klisét a ’80-as évek alámondásos VHS-korszakától kezdve, de valahol a rendszerváltás környékén meg is reked. Sebaj, legyintünk egyet, nincs is jobb egy igazán old-school, a CGI-t a francba kívánó, pulzusszámot emelő, mindent törő-zúzó akcióorgiánál, s már törölgetjük is előre a szánk szélén feltoluló nyálcseppeket. Aztán nézünk… mint a moziban, mert hát az akció csak ímmel-ámmal csörgedezik! Túl sok az előkészítés, túl sok az alapozás, ám a történet a maga faék egyszerűségével ezt nem igényli, a karakterek között pedig egy sincs, amely megérdemelné, hogy kellő mélységet kapva kiemelkedjen kétdimenziós mivoltából.

jason statham homefront

Phil Broker (Jason Statham) exügynök lányával új életet akar kezdeni egy kisvárosban. Hamarosan azonban összetűzésbe kerül a helyi bandával, melynek Gator (James Franco), a drogbáró a vezetője. Amikor Gator rájön, ki is valójában Broker, életre-halálra szóló hajtóvadászatot indít ellene. Broker egyetlen esélye, hogy megvédje lányát és a város lakóit, ha fegyvert ragadva kíméletlenül leszámol a bűnözőkkel.

Felder és Stallone orrvérzésig erőlködik, hogy a hangyaf@sznyi dráma beérjen, de Statham rendezői instrukciók híján kínjában csak egy könnycseppet képes elmorzsolni a szemzugában. Ehelyett apait-anyait belead a bunyókba, amelyek kegyetlenül gyorsak és ultrabrutálisak – hiába, mi pont ezt szeretjük, s tegyük a szívünkre a kezünket: ezt is várjuk tőle! Theo van de Sande, a holland származású operatőr csupán egyvalamit tehetett volna meg a kedvünkért: egy lépést hátralép a steadycamjével, s úgy örökíti meg főszereplőnk csapottjait. Leállhatnának már a rendezők ezekkel a “trendi” premier plánokkal az akciójelenetek közben – ami jól áll egy Tony Scottnak, még nem biztos, hogy másnak is bejön!

homefront1

Pazar szereplőgárda tömörül a produkció zászlaja alá: James Franco és Winona Ryder már többször domborított drámai vénát a vásznon; s pont ezért fura őket Stathammel közös filmben látni. Értem én a csíziót: ebben az ellentmondásosságban rejlik a Harcban élve legfőbb vonzereje, hogy erősen B-kategóriás akciófilmbe A-listás sztárokat válogatnak be, majd megnézik, mi sül ki a dologból! Jelen esetben nem túl sok: Franco a háttérben ügyködő “nagy manipulátorként” súlyát vesztett, pitiáner nehézfiú, Ryder “banda csaja” karakterét pedig bárki el tudta volna játszani – felesleges volt hozzá egy Oscar-díjra jelölt színésznő!

Nem a színészi játék a “banánhéj”, amin elcsúszik ez a produkció, hanem a forgatókönyv és a rendezés. Stallone ugyan moshatja kezeit, hogy ő hozott anyagból dolgozott, de az igazság az, hogy hozzányúlhatott volna bátrabban a történethez, feljavíthatta volna jobban is a sztorit. S aztán egy igazán “tökös” rendezővel, aki több teret enged a színészeinek, aki mer kísérletezni, és a műfaji jellemzőket megfelelően keveri, igenis le lehetett volna tenni egy ütős akciófilmet emelt fővel a nagyérdemű elé.

homeland movie review

A végeredmény felemásra sikerült, afféle “mindent-bele-leves” készült Hollywood boszorkánykonyhájában. Tipikus futószalagon gyártott darab, amivel egyik résztvevő filmes sem fog igazán hencegni a nagy los angelesi partykon! A rendező múltjából (A gyűjtőNe szólj száj!Az ítélet eladó) fakadóan a cikk elején említett “másik szék” minden bizonnyal a thriller műfaj, ám most abszolúte nem sikerült annak formai jellemzőit megfelelően abszolválni. A Harcban élve feszültségét vesztett akcióthriller lett, ami hétköznap esti szórakozásként egynek szódával elmegy, ha a néző unalmában a tévécsatornák közti váltogatás közben rábukkan, de hétvégi popcorn-os nagymozinak… na ne vicceljünk!

Publikálva: filmtrailer.hu (2013. december 1)

Szólj hozzá!