Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

Talán nincs is annál rosszabb, mint ha az intelligencia közönnyel párosul: az ilyen ember nemcsak a legnagyobb lelki nyugalommal képes átgázolni másokon, de a legváltozatosabb módszerekkel teremti meg hozzá a kereteket. A Bikinis Gyilkosként elhíresült Charles Sobhraj osztályrészéül egész életében az elutasítás jutott, így hát önerőből vált hontalanból világpolgárrá: kígyóként fonta rá magát a ’70-es évek távol-keleti hippiösvényére, és mások élete árán hasított ki magának egy darabka Ázsiát. Richard Neville és Julie Clarke újságírók kiterjedt kutatómunkán alapuló, életrajzi dokumentumregényéből a BBC készített hátborzongató, országhatárokon átívelő thrillersorozatot.

covers 665950

Történetünk antihőse, Charles Sobhraj Saigonban született, vietnami anyától és indiai apától. Később egy francia katona lett a nevelőapja. „Ő is az általunk kavart indokínai káosz áldozata”, hangzik el a mondat egy franciától Neville és Clarke letehetetlen és szókimondó életrajzi könyvében, amely keresetlen őszinteséggel festi meg Délkelet-Ázsia történelmi tablóját. Az ifjú Sobhraj – az ide-oda átvezényelt nevelőapa jóvoltából – számos helyen megfordult (Vietnam, Franciaország, Szenegál), és ez a gyökértelen életforma végképp kirántotta a szőnyeget az identitászavaros fiú lábai alól. Sehol sem érezte igazán otthon magát, mindenhol lenézett idegen volt. Ez a meg nem értettség egyre inkább a bűn világa felé sodorta, ahol természetes karizmájával taposta ki a maga útját. Kezdetben csalóként, tolvajként és rablóként. Később körözött sorozatgyilkosként.

A fiatalemberből egy idő után a családja sem kért. Indiai édesapja saját fiáról szóló példabeszéde sokat elárul: egy vak fiú egyedül üldögél a tó partján, miközben társai önfeledten játszanak a vízben. Egy arra járó pap szíve megesik a fiún, és fohászkodni kezd az Istenhez, adja vissza neki a szeme világát. Megtörténik a csoda, a fiú pedig rohan a vízbe a többiekhez, ám hamarosan őrjöng, veszekszik és verekszik, mindenki menekül előle. A fiú kimászik a vízből, és rátámad a papra. Az újabb fohász visszavonja a csodatételt, miközben az Isten megjegyzi: „Nem véletlenül vettem el a fiú szeme világát, tudtam, hogy veszélyes.”

fevm 1180 600 a kigyo
Turistacsalogatók: Marie-Andrée Leclerc és Charles Sobhraj (Jenna Coleman és Tahar Rahim) Fotó: BBC

A visszaeső bűnözővé váló Sobhraj a francia börtönben tovább képezte magát, hogy aztán elbűvölő sármjával és frissen elsajátított manipulatív technikáival rászabaduljon Ázsiára. A Netflixen látható sorozat valahol itt veszi fel az események fonalát, a könyvvel pedig pedig nagyszerűen kiegészítik egymást. Míg a dokumentumregény nagyobbrészt lineáris felépítésű, addig a sorozat a szerkezetéből és a drámai tetőpontokból fakadóan ugrál az időben. Éppen ezért ezúttal célszerű előbb a sorozatot megnézni, és utána kézbe venni a részletgazdag könyvet.

Sobhraj drágakövek csempészésével és okirathamisítással foglalkozott, a székhelyét pedig Thaiföld fővárosában, Bangkokban rendezte be. Felismerte a lehetőséget, hogy a ’70-es évek nyugati hippikultúrájával a saját malmára hajthatja a vizet: megismerkedett a fűmámorban úszó, keletre szakadt csavargókkal, karizmájával behálózta, és kihasználta őket – nőket és férfiakat vegyesen. Majd ha már nem voltak hasznára, megszabadult tőlük. A holttesteket olykor fürdőruhában sodorta partra a víz, innen ered a Bikinis Gyilkos elnevezés. Máskor csupán az elszenesedett maradványaik kerültek elő. A társadalom önkéntes száműzöttjei nem hiányoztak senkinek: a thai hatóságokat és a nagykövetségek diplomatáit sem izgatta néhány elkényeztetett fehér kölyök eltűnése.

Konyveslogo

Szólj hozzá!