Mike és Dave esküvőhöz csajt keres: Zsák a foltját

Ha a Stangle-fivérek igazán bedobják magukat egy buliban, ott kő kövön nem marad. Árnyékuk fenyegetően vetül hugicájuk közelgő esküvőjére, de igazán csak akkor szabadul el a pokol, amikor emberükre találnak a „gyengébbik” nemben.

A féktelen bulizás koronázatlan királyai, Mike és Dave, akik egy pillanat alatt képesek a legkonzervatívabb összejövetelt is zabolátlan tivornyává zülleszteni, ezúttal szeretett hugicájuk esküvőjére készül, ami révén haladéktalanul össze is ül a családi válságstáb. Az ítélet: a két srácnak tisztességes partnerrel kell megjelennie a Hawaii-n tartandó lakodalmon, akik képesek visszafogni őket egymás felhergelésétől. A tesók a számukra szinte megoldhatatlannak tűnő feladat megoldásáért az aranyigazságok kútfőjéhez fordulnak: az internethez. Az egyik legnépszerűbb randioldalon föladnak egy hirdetést, amelyben kedves és tisztességes lányokat keresnek, akik elkísérnék őket a hugi esküvőjére. A hatás döbbenetes, a világháló felbolydul, több ezer nő jelentkezik ideális partnerként, s még a média is felkapja a srácokat. Azt hiszed, ez a film szinopszisa? Tévedsz! Ez maga a valóság!

Mike és Dave Stangle valóban létezik, akiket a fenti hirdetésük kapcsán kapott fel vállára a hírnév, számos show-műsor kedvelt vendégeivé válva. Idővel könyvet is írtak gáláns és gátlástalan kalandjaikról, amelyeket a hirdetést követően bevállalt sok száz randi szolgáltatott. A könyv nem fest túl jó képet a szebbik nemről, igaz, a két delikvensről sem. S bizony valóban létezik Tatiana és Alice is, akik nem átallottak főhőseinket az ujjaik köré csavarni, csak hogy egy jót bulizhassanak Hawaii-n.

A félreértések elkerülése végett ez nem egy komolykodó életrajzi film, a forgalmazó a nyár partyfilmjeként hivatkozik rá, s bár kétlem, hogy ilyen műfajnak van létjogosultsága a filmművészetben, de ha lenne, akkor az aktuális darab átkozottul közel állna hozzá! Abban sem vagyok biztos – sőt, biztos, hogy nem! -, hogy minden úgy történt a valóságban, ahogy azt a vásznon láthatjuk, sokkal valószínűbb, hogy a Stangle-fivérek sztoriját – amiben egyedül a hirdetés, és a belőle fakadó hírnév a biztos pont! – jelentősen feltupírozva tálalták egy szokványos hollywoodi nyári koktélban az alkotók.

A film szkriptjét a Rossz szomszédság írópárosa, Andrew Jay Cohen és Brendan O’Brien készítette, úgyhogy így hozzávetőleges módon be is lehet határolni a humorszint alakulását. Rendezőként a nagyjátékfilmek terén még újoncnak számító Jake Szymanski szorgoskodott, akinek a háta mögött főleg tévésorozatok, és egy HBO-s tévéfilm (7 nap a pokolban) áll mindössze, ám töretlen lelkesedése a produkcióban is tetten érhető.

mike es david eskuvohoz csajt keres 2

A film jellemkomikum terén meglehetősen gyatrán teljesít, s meglepő módon – vagy a zsánerből fakadóan talán nem is annyira – a két húzónév, Anna Kendrick és Zac Efron vérzik el, s velük szemben Aubrey Plaza és Adam Devine a hitelesebbek, a természetesebbek és a lazábbak figuráik bőrében, amelyek már-már szerethetővé teszik karaktereiket.

Mike és Dave kalandjaiban inkább a helyzetkomikum az, ami pozitívumként felhozható, amilyen helyzetekbe sodródnak hőseink, bár az esetek többségében ezeket is elnagyolt túlzásokkal zárják le, amelyek egy Sacha Baron Cohen-film (akár mondjuk az Agyas és agyatlan) kapcsán még működnek, mivel Cohen annyi hülyeséget rétegez egymásra, amennyi láttán már zsigerből, ellenállhatatlanul tör ki belőled a röhögés… jelen esetben azonban ezek nem funkcionálnak, sőt némelyik egészen kínossá lészen. Amikor pedig elkomolyodik a film – sajnos, ilyen is van! –, az a totális mélypont!

A film 16-os karikáért kiáltó poénjai ellenére is “romantikus” vígjáték, így a hölgyek is bátran szerencsét próbálhatnak vele – már ha a szexista humora nem készteti őket fejvesztett menekvésre –, sőt, a felvett szerepeiket lépten-nyomon levetkező Tatiana és Alice történeten való átbukdácsolását ők talán a férfiaknál is jobban élvezhetik… esetleg, csak hellyel-közzel persze, magukra is ismerhetnek bennük (akinek nem inge…).

Biztos vagyok benne, hogy ahogy a Rossz szomszédság-filmek vagy a Nagyfater elszabadul is rátalált a maga könnyed szórakozásra vágyó célközönségére (én biztos nem vagyok benne), úgy a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres napon felejtett, langyos limonádéját is kitikkadva fogja egy húzásra fenékig magába dönteni számos, a közönségesebb humor után porzó torok. Mert hát, ugye, zsák a foltját…

Publikálva: filmtrailer.hu (2016. július 8)