Star Wars: Skywalker kora – Sikerült a kötéltánc, és ezzel lezárult a történet

Star Wars egybeforrt a Skywalker család történetével. A „családregény” pedig véget ér az új résszel. De vajon hogyan olvad be az új trilógia az utolsó résszel a sagába?

Több mint négy évtized telt el azóta, hogy egy fura, szakállas fickó érthetetlen módon a 4. rész alcímet adta a mesefilmjének, ami tele volt bábokkal és földönkívüli helyszínekkel. A fene sem gondolta volna, hogy a hercegnő, a tolvaj és a szegénylegény elkoptatott toposzaiból egészen varázslatos fantáziavilág építhető fel „egy messzi-messzi galaxisban”. George Lucas újrahasznosított kacatokból filmtörténelmet kreált. A Star Wars saga három trilógiáján három generáció osztozott, és küzdötte át magát vállvetve, hogy a lézerlövedékek és -kardok függönyén túl ráleljen az önfeledt szórakozásra.  

Mert a moziban nincs nagyobb jutalom az önfeledtség élményénél: önmagunkról megfeledkezve átélni az űrcsaták és a fénykardpárbajok izgalmát, megízlelni a mindent elsöprő kalandok mámorát és a pilótafülkéből megtapasztalni a hiperűrsebesség csillagsávos menetszelét. A Star Wars az időutazás metaforája, amikor újra karnyújtásnyira kerül a gyerekkor.

Under Construction

Épp ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy pont a Disney karolta fel – és nyelte le keresztben – az egész univerzumot, amelyet, az Erőn kívül persze, át- meg átjárt Lucas jelenléte is. A Skywalker családregény négy évvel ezelőtt újult Erővel támadt fel hamvaiból, és a rajongókat kiszolgáló, a negyedik – valójában legelső – részt szolgaian másoló, megalomán remake-ként vonult be a filmtörténetbe. Az ébredő Erőben minden benne van, amiért szeretjük az eredeti Star Warst… és azon kívül más semmi. De a nosztalgiafaktora örvényként ragad magával, és húz a gravitációs kút mélyére. Az utolsó Jedikkel a Disney 19-re húzott lapot. Eredetiség kell? Megkapjátok!

00133428

Rian Johnson író-rendező szembement mindennel, ami szent: önkényesen csavart egyet-egyet a klasszikus dramaturgián, kesztyűt vágva ezzel a Star Wars-hívők képébe. Filmjében folyamatosan meglep minket, önreflexív humorával pedig kvázi belepisálja a monogramját a Jedi Templom évezredes porába. Imádni való ezért a szentségtörésért! Akárcsak azért, mert Az utolsó Jedikkel leforgatta az első szüfrazsett űroperát: filmjében hemzsegnek a karakán, világmegváltó csajok!

„This Is The Way”

Az utolsó Jedik biliborogatónak bizonyult: a Disney fejvesztve hívta vissza Az ébredő Erő nosztalgiagyárosát, J. J. Abramset, hogy végleg elvarrja az immár hivatalosan is a befejező részhez érkező családregény szálait. A stúdió a leszerepelt Star Wars-mellékszálak, a Skywalker sagáról leválasztott Zsivány Egyes és Solo filmek kárán tanulta meg, hogy nem minden arany, ami fénylik, vagy legalábbis amin Star Wars felirat szerepel. Skywalker korának beköszöntével egy korszak zárul le… ahogy a rétestésztának is vége szakad egyszer. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a Disney nem hagyja magára a távoli univerzumot. 

Wmn2

Szólj hozzá!