The Old Man: Jeff Bridges a rák és a covid után ügynökmúltját is lerendezi

Meggyőzősédem, hogy Chuck Norrist előbb-utóbb le fogjuk cserélni Jeff Bridgesre, már ami a keménységet illeti. A színész új tévésorozatában vagányabb, mint valaha: olyan vitalitással küzd a maga igazáért és a lányáért, hogy Liam Neeson elbújhat Európában.

Ne a külső alapján ítélj! Ez hatványozottan igaz a kémszakmában, ahol a beolvadásra képes „átlagos” a nyerő. Ebből kiindulva a nagyvilágban mindenki potenciális ügynök – á lá Mátrix –, minden sarkon kémek lesnek ránk, Xander Cage vagy James Bond pedig elmehet a… nyugdíjba (egyelőre úgy tűnik, hogy meg is tették). Mielőtt városi zsebszamurájként – a könnyű préda, a túlkompenzálás vagy a fölös feszkó levezetése reményében – belekötnél egy 60-70 éves paliba a metróaluljáróban vagy a nyílt utcán, jusson eszedbe Liam Neeson vagy Jeff Bridges ösztövér alakja. Ha már elgondolkozol, nyert ügyed van. Ha nem – mert mondjuk habitusodból fakadóan ez amúgy sem szokásod –, legfeljebb jöhet egy kis arcplasztika a cementpadlótól.

Az Elrabolva óta tudjuk, hogy a tapasztalat és az elszántság nemcsak a jellemet képes megacélozni, hanem az öklöt is. A kettő együtt többet ér, mint a nyers erő. A hetvenes éveit taposó Jeff Bridges pedig jóval keményebb, mint Liam Neeson. Vagy a vídia. Ezt arra alapozom, hogy az elmúlt években a színész nemcsak a rákot fektette két vállra (limfómája jelenleg remissziós fázisban van), hanem vele együtt a koronavírust is. Ezek után tért vissza a Thomas Perry (magyarul meg nem jelent) regényéből adaptált The Old Man című tévésorozat forgatásához, amelyet kettévágott a pandémia.

the old man1
Nem tudom, ki maga és azt sem, mit akar. De meg fogom keresni, meg fogom találni, és… ja, ez egy másik film. (Jeff Bridges) Fotó: FX Networks

The Old Mannek leginkább úgy érdemes nekiülni, hogy semmit sem tudsz róla (elég annyi, hogy ajánljuk). Legjobb, ha most rögtön be is zárod ezt a cikket, és indítod a lejátszót. Ha viszont nem szereted a zsákbamacskát, akkor azt érdemes tudnod róla (nyugi, nem spoilerezünk), hogy ez egy kémtörténet. A szemérmesebb fajtából. Ami csak lassan, nagyon lassan adja meg magát, és bontakozik ki teljes valójában. Ha a sztorit nézzük, faék egyszerűségű, amelyet már ezerszer láthattál B kategóriás akciófilmekben. Ami mégis egyedivé teszi, az az, hogy ráérősen csepegteti az információkat, melyek birtokában újra és újra átértékeled az addig látottakat. Mert semmi sem az, aminek látszik. Ahogy azt már a kémeknél megszokhattuk.

igenyes logo

Szólj hozzá!