Tűzgyújtó: lángok helyett hamvába hal az új Stephen King-adaptáció

Zac Efron megpróbál ránk hatni, hogy szeressük az új horrorját, de messze van attól az új Tűzgyújtó, hogy lángba borítsa az elménket.

„Komp akart lenni, de nem komplett” – hangzik a L’art pour l’art társulat örökbecsű szóvicce, és fura módon pont ez a helyzet a Tűzgyújtó legújabb adaptációjával is: annyira más akart lenni – és ez tulajdonképpen a legértékelhetőbb vonása –, mint az 1984-es verzió, hogy a maga külön útjain bele is veszett a saját sötétségébe. A történet papír alapon még mindig nagyon működik: King ponyvája négy évtized távolából is úgy ragad magával, hogy az olvasója alig bírja hajnalban lefeszegetni az ujjait a kötetről. Ezzel szemben Mark L. Lester rendező – akinek olyan akcióklasszikusokat köszönhetünk, mint a Kommandó vagy a Leszámolás Kis-Tokióban ­– filmje fölött már érezhetően eljárt az idő (bár az akciójelenetek még mindig rendben vannak). Igaz, meg is van a maga nosztalgia-faktora: a film első tíz percében folyamatosan a klasszikus Terminatorra asszociál az ember.

8650127 5
Filmes borítót kapott a könyv újrakiadása (Fotó: Európa Könyvkiadó)

Az alapsztori ma már klisétenger, de pont King alapozta meg a kisember sziszifuszi küzdelmét az arctalan kormányszervezet ellen, ami nem akar mást, csak kihasználni a delikvens természetfeletti képességeit. Az író érzelmekkel ad mélységet a karaktereinek, szülői felelősséggel, emésztő haraggal, rengeteg bűntudattal, feldolgozatlan gyásszal és megannyi gyarlósággal ruházva fel őket. A rendező Lester 1984-ben nem tett mást, mint egy az egyben filmre vitte King eredetijét. Ezzel bebizonyosodott, hogy hiába van filmszerűen megírva egy sztori, attól még nem feltétlenül válik működőképessé a vásznon.

tuzgyujto 3
Tüzet viszek (Ryan Kiera Armstrong és Zac Efron) Fotó: Universal Pictures

Martha De Laurentiis producernek az 1984-es adaptáció volt az első, és ez az új változat az utolsó filmje a tavaly decemberben bekövetkező halála miatt – egy horrorfilm esetében ez több, mint hátborzongató! A 2022-es film rendezője, Keith Thomas valami eredendően mást akart láttatni a vásznon, ugyanakkor hű kívánt maradni a Kinges alapokhoz is. Ennek szellemében modernizálta a történetet, és az eredeti dramaturgiai vonalat teljesen összekuszálta.

igenyes logo

Szólj hozzá!