88 név ide vagy oda, Matt Ruff hőseinek nem akadály az anonimitás

Matt Ruff a Lovecraft földjén után fejest ugrik a virtualitásba. Új könyve, a 88 név mindaz, ami Ernest Cline „Geek Bibliájából”, a Ready Player One-ból kimaradt: múltidézés helyett inkább az online trendekkel foglalkozik, még ha fenn is akad az internetes anonimitáson. Vajon hol veszik el az én ott, ahol senki sem az, akinek látszik?

John Chu egy „serpa”. Na, nem a Himalája emelkedőin kaptató hegyi vezető (bár majdnem), hanem az online szerepjátékok világába kalauzoló kísérő, aki karakterekkel, felszereléssel és felejthetetlen élményekkel igyekszik gazdagítani az ügyfelei virtuális tapasztalatait. Nincs kedved, sem időd órákig a gép előtt gubbasztva „kockulni”, mégis szívesen belekóstolnál a kibertér izgalmaiba? Bízd rá magad Chu-ra, aki üzleti modellé fejlesztett, fél-legális vállalkozása keretében egy mozdulattal szélesre tárja előtted az online világ kapuját!

Amelynek persze megvannak a maga veszélyei. És itt nemcsak a mások nyomorúságában örömüket lelő „trollokra” kell gondolni. Chu megbízást kap egy különös idegentől, Smithtől, hogy mutassa meg rejtélyes főnökének, Mr. Jonesnak az online szerepjátékok világát. Az eltúlzottnak tűnő biztonsági intézkedések a „serpa” szemében gyanúra adhatnának okot, a bankszámláján fizetségképpen megjelenő százezer dollár azonban nagyon is kézzelfogható. Még ha közel sem megnyugtató. Chu ugyanis képtelen szabadulni a gondolattól, hogy egy nemzetközi kémjátszma közepébe csöppent. Minden jel arra utal ugyanis, hogy titokzatos ügyfele egy távol-keleti ország teljhatalmú vezetője.

88

Matt Ruff „kockulása” négy évtized távolába vezethető vissza, amikor végérvényesen bekebelezte őt a Dungeon & Dragons szerepjáték világa. Így talán nem meglepő, hogy a 88 név epikus virtuális küzdelmeinek, űrcsatájának, bankrablásának és zombiirtásainak leírásaiban milyen nagy élvezetet talált. De biztos kézzel vezeti a tollát akkor is, ha filmekről, aktuálpolitikáról vagy nyilvános kulcsú kódolásról van szó. Egészen más kérdés persze, hogyha ezeket koherens egésszé kell összegyúrni.

88 név olvasása közben olyan érzés fogott el, mintha a Ready Player-duológia közbeékelt epizódját, a One and a Halfot olvasnám. A regénybeli John Chu és szerelme, Darla kettőse Parzival és Art3mis évődő párosát vetítette elém a Ready Player One-ból, a kiberszerelem tapogatózó bizonytalansága helyett ezúttal a kiberszex olcsóságával.

Konyveslogo

Szólj hozzá!