Alapítvány teaser: Isaac Asimov almás világa

Isaac Asimov Alapítványa a sci-fi Szent Grálja filmes berkekben: mindenki fenékig ürítené, de senki nem tudja, hogyan csinálja… egészen mostanáig.

A nyár kétségtelenül legnagyobb meglepetése a sci-fi hívők számára az Alapítvány semmiből jött kedvcsináló előzetese. Az Alapítvány Isaac Asimovnak, a tudományos-fantasztikus irodalom atyjának „ékköve”, amelyet sokan és sokszor szerettek volna már megfilmesíteni, de egyszerűen nem tudtak fogást találni a szerteburjánzó történeten. Az Apple nem sz@rozott, és belevágott az ezer évet felölelő sztoriba, alaposan megdobogtatva a szívemet: lelki szemeim előtt azóta is a Barátok közt vége-hossza nincs, sci-fi verziója lebeg, épkézláb karakterekkel, intellektuális párbeszédekkel és mozifilmeket maga mögé utasító látványvilággal. Az alap adott, ráadásul megannyi spin-off lehetőségre nyílik lehetőség Asimov egybenyitott, szerteágazó sci-fi univerzumában.

Az eredeti történet a Galaktikus Birodalomban játszódik, alapja pedig a pszichohistória, a pszichológia történelmi alkalmazása. Ez a tudományág azt vizsgálja, hogy az ember mit miért tesz a történelemben. Erre dolgoz ki egy matematikai modellt Hari Sheldon, amivel előre fel tudják térképezni az emberi történelem jövőbeli alakulását. Amit találnak, az korántsem kecsegtető, ezért az emberiség egész tudásanyagát felhalmozva létre szeretnék hozni az Encyclopedia Galacticát.

A pilotot Rupert Sanders rendezte, aki a Hófehér és a vadászt, valamint a Páncélba zárt szellemet készítette. Az írók között ott találjuk David S. Goyert, aki Christopher Nolan-nel A sötét lovag-trilógiát, illetve korábban a Dark Cityt vetette papírra. Húzónevek közül pedig Jared Harrist (Csernobil, Terror, Sherlock Holmes: Árnyjáték) és Lee Peace-t (A hobbit) említhetjük.

A sorozatot sajnos csak jövőre vehetjük szemügyre, addig meg tűkön ülve várunk minden információmorzsát, ami leleplezi a végeredményt. Az első előzetes mindenesetre sokatmondóan látványos. Micsoda évek ezek, amikoris végre az Alapítvány és a Dűne is megelevenedik előttünk! 

Szólj hozzá!