Amerikából jöttem – Eddie Murphy 10 legjobb filmje

Az Amazon streamingszolgáltatóján került bemutatásra a ’80-as évek kultklasszikusának, az Amerikába jöttem című Eddie Murphy-opusznak a folytatása. A kiábrándítóan csapnivalóra sikerült második etap legfeljebb nosztalgiázásra jó – bár arra is ott van inkább az 1988-as eredeti -, ennek apropóján összeszedtük Eddie Murphy tíz legjobb filmjét.

Eddie Murphy a stand-up világából tört föl a világot jelentő deszkákra, mégis elsősorban a ’80-as évekbeli vígjátékaira emlékezünk szívesen, amelyeket beleng a múltidézés bűvköre. A 48 óra-filmek, a Beverly Hills-i zsaruk vagy épp az Amerikába jöttem még ma is remek alkalmat nyújtanak, hogy jegyet lyukasszunk a nosztalgiavasútra. Az új évezredre Murphy renoméja kissé megkopott, és bár továbbra is jól csengő névnek számított, produkciói sorban buktak el a jegypénztáraknál.

Az új évezredre Murphy renoméja kissé megkopott, és bár továbbra is jól csengő névnek számított, produkciói sorban buktak el a jegypénztáraknál. 2019 a nagy visszatérés évének bizonyult: a Netflixnek forgatott, két Golden Globe-jelölést is begyűjtő A nevem Dolemite című vígjátékban végre ismét a régi nagydumás Eddie Murphy-t láthatjuk. Harmincöt év után pedig újra fellépett a Saturday Night Live műsorában, ahol annak idején megalapozta a karrierjét.

Egy kis múltidézés biztos út lehet a sikerhez, gondolhatnánk; ennek szellemében az Amerikába jöttem második részét talán túlzottan magas elvárások övezték. El is bukik; az eredeti sztori visszája (lehetne a címe akár Afrikába jöttem) nem áll meg a lábán, ami egy dolog, de sajnos a poénok sem ülnek: a megidézett régiek már kevesek, az újak pedig híján vannak a humornak. Érzi ezt maga Murphy is, aki teljesen idegenül mozog a díszletek között – mintha ott sem volna -, és ezúttal hagyja, hogy Wesley Snipes felmossa vele a padlót.

Hogy az Amerikába jöttem 2 rossz szájízét száműzzük, a továbbiakban összegyűjtöttük Eddie Murphy tíz legjobb nagyjátékfilmjét (a szinkronszerepeket és a stand-up műsorokat most hagyjuk). Ha szerinted kihagytunk valamit, jelezd a hozzászólásokban!

Harlemi éjszakák (1989)

Eddie Murphy egyetlen rendezése, amelynek a forgatókönyvét is maga írta. A filmben a stand-up comedy műfajának három generációja találkozik Redd Foxx, Richard Pryor és Eddie Murphy személyében. A Harlemi éjszakák középpontjában egy felkapott New York-i szórakozóhely áll az 1930-as évek végén, ami persze csípi a helyi konkurencia és a korrupt rendőrség szemét. Bár a korabeli kritika nem volt oda a filmért (lassúnak és humortalannak találták), a közönség viszont imádta a szókimondó fekete gengszterfilmet, és gyorsan kultstátuszba juttatta.

Ezt figyeld: a film nyitójelenete Richard Pryorral, az autós jelenet a véletlenül elsülő gépfegyverekkel (5 évvel a Ponyvaregény előtt) és Bennie Wilson szemüvege!

Dreamgirls (2006)

A Dreamgirls az azonos című Broadway-musical filmváltozata, amely a Supremes együttes valódi történetén alapul. A női énektrióra egy tehetségkutató versenyen figyelnek föl, és a népszerű énekes, James Early vokalistái lesznek. Hamarosan azonban kinőnek a férfi árnyékából, és a trió a maga lábára áll. Amikor azonban a rivaldafény nem mindegyikükre esik egyformán, annak a barátságuk látja kárát. A Dreamgirls Eddie Murphy számára Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést hozott, de ami még fontosabb a számára, dalra fakadhatott a vásznon (a színésznek saját zenei albuma is van). A film a remek dalok mellett kendőzetlenül lebbenti fel a showbusiness izzadtságszagú és kétszínű világát.

Ezt figyeld: az aranytorkú Murphy dalban mondja el.

Fergeteges forgatás (1999)

Steve Martin vígjátéka egyetlen igazán eredeti alapötletre épül: filmjének főszereplője nincs tisztában azzal, hogy körülötte filmet forgatnak. A filmproducer elé kerül élete forgatókönyve, de a kiszemelt filmsztárnak eszében sincs, hogy részt vegyen benne. Mit tesz ilyenkor egy valamirevaló, dörzsölt filmes szaki? Leforgatja moziját suttyomban, úgy alakítva a forgatási körülményeket, hogy azok egybevágjanak vonakodó színészének napirendjével. A film legviccesebb pillanatai a színész dublőréhez kapcsolódnak, akit szintén Eddie Murphy játszik el. Steve Martin komédiája bennfentesen karikírozza ki a hollywoodi filmforgatásokat.

Ezt figyeld: Murphy dublőrének castingját, meg amikor a fickót átszalajtják egy többsávos, forgalmas autósztrádán.

Életfogytig (1999)

Eddie Murphy és Martin Lawrence közös vígjátéka az 1930-as évekbe kalauzol az amerikai Délre, ahol a két delikvenst egy el nem követett bűnügy miatt életfogytig bekasztlizzák. A humorforrást a börtöntársadalomba való beilleszkedés mellett az egymáshoz való hozzácsiszolódás adja. Szerencsére az életfogytig hosszú idő, a két nehézfiú között pedig igazán működik a kémia. A fekete komédiának a másik, drámaibb oldala, hogy hogyan töri derékba az emberek álmait és életét a rasszizmus.

Ezt figyeld: Murphy levelet olvas az elítélt társának és az étkezdés jelenet!

48 óra (1982)

A ’80-as évek egyik legnagyobb akciómozija, amely Eddie Murphy-t rögtön a csúcsra juttatta. Személy szerint én jobban kedvelem a folytatását (Megint 48 óra) a látványosabb akciók, a szókimondóbb szövegek és a zenéje miatt, de meghajolok a kánon előtt. A történet szerint Jack Cates nyomozó megszorul egy nyomozás során, és 48 órára kihozza a sittről a dörzsölt, nagypofájú simlist, hogy a segítségére legyen. A fekete-fehér felállású buddy movie-k gyöngyszeme, ami után Nick Nolte és Eddie Murphy páratlan párosát – utóbbi nemi szerve mellett persze – aranyba kellene foglalni.

Ezt figyeld: Murphy zsarunak adja ki magát a kocsmában és esti mese az autóban!

Igenyes Ferfi Logo

Szólj hozzá!