Fékezhetetlen: Elpusztíthatatlanok

Állítólag gengszterfilmet forgatni kifizetődő vállalkozás, mert nemre és korra tekintet nélkül vonzza a publikumot. Vajon mitől ilyen szerethetőek a rosszfiúk? A Fékezhetetlen extravagáns sztárszereposztással rendelkezik, és valóban azt kapjuk, amit elvárunk: műfajon belül egy igazi zsánerfilmet, az alakításokat figyelembe véve pedig még annál is többet. Dobtáras gépfegyver kerepelésétől hangosan indul ez a mozis ősz, s a 30-as évek kegyetlen világa magába szippantja a nézőt.

A Nagy Gazdasági Válság bizony nehéz időszak volt nemcsak Amerikában, de a világ számos más pontján is. A helyzetet csak súlyosbította az Egyesült Államokban 1920-tól érvényben lévő szesztilalom, amely elsősorban a fekete gazdaság virágzásának kedvezett. Éjt-nappallá téve forrtak az üstök a zúgfőzőkben, s csempészték a legbátrabbak a rendőri erők korrumpálásával a legtöbbször pocsék minőségű, ám annál „becsesebb nedűt”. Franklin megyében hasonló fekete vállalkozásba fogtak a Bondurant fivérek is, s űzték kezdetben kicsiben, egy ócska tragaccsal maguk terítve a környéken az „árut”. Azonban ha egy üzlet beindul, nincs megállás, és ez mindig szemet szúr valakinek. Az új körzeti megbízott szemhunyásáért cserébe maga is részt követel a bevételből, azonban a Bondurant fivérekkel nem jó ujjat húzni. Sajátos háború tör ki, amelyet csak elmélyít a legkisebb Bondurant fiú bimbódzó szerelmi kapcsolata és ebből fakadó önállósodási törekvése. A családban felüti fejét a széthúzás, s körzeti megbízottunk csak erre vár: lecsap a leggyengébb láncszemre.

wettest county scene 78pt jack & cricket are led to their graves

A film Matt Bondurant The Wettest Country in the World regénye alapján készült (eredetileg ez lett volna a film címe is), aki saját nagyapja történetét vetette papírra. A forgatókönyvet Nick Cave (igen, a rockzenész és dalszerző) adaptálta, akinek a Fékezhetetlen immár a harmadik közös munkája John Hillcoat rendezővel (korábbi filmjük egy meglehetősen naturalista, egyedi hangvételű western, Az ajánlat – mindenkinek ajánlom a figyelmébe!). Mind a forgatókönyvről, mind a rendezésről csak jót lehet mondani, annak ellenére, hogy az alaptörténet igazából sok meglepetést nem tartogat. Ami igazán magasra emeli ezt a filmet, az a kiváló színészi játék. Elsősorban Guy Pearcet és Tom Hardyt emelném ki, ők igazán lenyűgöztek.

A film legnagyobb alakítása egyértelműen Pearce-é. Charles Reakes különleges ügynök ellentmondásos figura, piperkőc, feminim vonásokkal árnyalt testbeszéde és hanghordozása szöges ellentéte erőszakos, gyilkos és korrumpálható természetének. Külsőleg is remekül sikerült ellenszenvessé „maszkírozni” a színészt: a szemöldöktelen, fehér arc és a középen elválasztott, ráadásul a választásnál kiborotvált haj félelmetesen „tenyérbemászóvá” teszi fizimiskáját. A Fékezhetetlen-beli alakítása miatt én maradéktalanul megbocsátottam neki az utóbbi két, csaknem minősíthetetlen filmjét, A bosszú jogánt és a Lockout – A titok nyitját.

mv5bmzrkzdawytytyte1ns00mjlkltk3njktotcwzgyyndm4owjixkeyxkfqcgdeqxvynjuwnzk3ndc@. v1 fmjpg ux1000

Tom Hardy alakítja a legidősebb Bondurant fivért, a családfőt, Forrestet. Ő az, akire a két ifjabb fivér felnéz, aki a családi vállalkozást igazgatja, ő a döntéshozó. A vidéki ember minden sztereotip vonásával rendelkezik: kifakult, elhordott gyapjúkardigánban jár, csak akkor szólal meg, ha feltétlen muszáj, és még akkor is legtöbbször beazonosíthatatlan morgást hallat; emellett elnyújtja a szavakat, tájszólással beszél. Hardy, annak ellenére,hogy A sötét lovag – Felemelkedésre kigyúrt testalkatával kellett eljátszania a szerep szerint jóval vékonyabb, ösztövér figurát, kiváló választásnak bizonyult. Általában az izomagyú, igazi “ösztönlény” szerepek állnak jól neki (lásd: BronsonWarrior), de már többször bebizonyította, hogy bármilyen más figurává is át tud lényegülni (Suszter, szabó, baka, kém, Eredet és most a Fékezhetetlen). Legközelebb az új Mad Max-filmben láthatjuk.

Shia LaBeouf már a kezdet kezdetén csatlakozott a stábhoz (mellé keresték a többi „tesót”, akiket eredetileg Ryan Gosling és Michael Shannon játszott volna). Ő a tulajdonképpeni főszereplő, a legkisebb Bondurant fiú, aki korából fakadóan megfelelési kényszerrel és bizonyítási vággyal küzd mind családja, mind szárba szökkenő szerelmi kapcsolata felé. Igazából soha nem volt komolyabb bajom LaBeouf-fal, itt is korrekten játszik. A harmadik testvért alakító Jason Clarke-ot sajnálom, mivel az ő figurája meglehetősen a háttérbe szorul, ő is megért volna egy külön sztoriszálat.

lawless

Gary Oldman mellékszerepben tűnik föl helyi maffiafőnökként, az a néhány jelenet, amíg ő van középpontban a vásznon, tehetségét dicséri. A hölgyek is remekül teljesítenek, Jessica Chastain-nek meg sem kell szólalnia, már mindent tudunk róla, ahogy első jelenetében kiskosztümjében üldögél a pultnál, és szinte beragyogja a szürke kocsmát. Mia Wasikowska pedig szerepéből adódóan kicsit távoli, légiesen szép és szinte megfoghatatlan, amilyennek LaBeouf által játszott Jack láthatja.

Fékezhetetlen igazi színészi alakításokkal operáló gengszterfilm lett, műfajában kiváló darab. Akció, dráma, humor és romantika nagyszerű műfaji keveréke, sajátos filmnoiros hangulattal színezve, Hillcoat-Cave páros stílusjegyeivel. Igazi ínyenc falat, amitől – témája miatt – kiszárad az ember szája! Erre inni kell!

Publikálva: filmtrailer.hu (2012. szeptember 14)

Szólj hozzá!