Még mindig van Karácsony Kevin nélkül – 5+1 film, amit az ünnepek alatt látni kell

Reszkessetek, betörőkön innen, és az Igazából szerelmen túl is akadnak karácsonyi filmes alternatívák. Itt van öt plusz egy ötlet, amivel sikeresen és fájdalommentesen „kevinmentesítheted” a karácsonyodat.

1. Fegyverszünet karácsonyra

00066791

Igazi csoda történt 1914 decemberében, amikor az első világháború poklában rövid időre teret nyert a józanság és az emberség. Karácsonykor a fegyverek elhallgattak, és a közkatonák lövészárkaikból kiugrálva keblükre ölelték az ellenséget. Christian Carion filmje részrehajlás nélkül mutatja be a francia, a skót és a német oldalt. Fellebbenti a fátylat a szemben álló felek előtt, amely mögött tükör lapul, arcot adva az ellenfélnek. A zene univerzális nyelvként kap szerepet a filmben, mert egyetemes érthetősége révén képes megakasztani a háború könyörtelen gépezetét. Éjféli mise a senkiföldjén, két félidő a pokolban, az aranytorkú közlegény pedig dalban mondja el: soha többé háborút! Kár, hogy minden csoda csak három napig tart.

2. Segítség, apa lettem!

00066795

Mintha Az élet csodaszép és a Karácsonyi ének közös szerelemgyereke lenne ez a film, amelyben Nicolas Cage már túl van a Las Vegas-i végállomáson, de még nem lépett be a B kategóriás filmek zsákutcájába. Egyszerre szól a döntéseink véglegességéről és a családi élet boldogságáról, mindezt a megrögzött agglegény szemszögéből. A „mi lett volna, ha” gondolatával játszó történetben a lelketlen pénzember szenteste lehetőséget kap, hogy betekintsen egy olyan alternatív életbe, amelyben a karrier helyett a szerelem és a család ad értelmet. A film könnyen megrekedhetett volna a családi lét árnyoldalait kakis pelenkákkal illusztráló vígjátékok felszínességénél, ám ez egyben párkapcsolati dráma is (nyakon öntve némi életközepi válsággal), amelyben Cage és Téa Leoni között izzik a levegő… tizenhárom évnyi házasság generálta forrósággal. A Segítség, apa lettem! ismerős pillanataival talán nem is olyan könnyed, de mindenképpen magával ragadó darab, amelyben újra és újra magunkra ismerhetünk, ha szerencsénk van az élet páros-, és nem a páratlan oldalán.

wmn uj

Szólj hozzá!