Val Kilmer TOP 10 ikonikus filmszerepe

Nemrég tűzte műsorra az Amazon Prime streamingszolgáltató Val Kilmer életéről szóló dokumentumfilmet Val címmel, amely a színész visszaemlékezéseiből és saját, eddig még sehol sem látott archív videófelvételeiből áll. Ennek kapcsán összeszedtük Val Kilmer ikonikus szerepeit, amelyek meghatározták ezt a közel négy évtizednyi filmes életutat.

Val Kilmer az 1990-es évek hatalmas sztárja volt, aki számos mozifilmben tett tanúbizonyságot színészi kvalitásairól és nem mindennapi karizmájáról. Előbb a világot jelentő deszkákon tűnt föl, színházi színészként aratva sikereket. A Juilliard Iskola drámatagozatának legifjabb növendékeként kezdte pályáját. Óriási szerencséje volt, hogy első filmszerepében egyből főszerepre kérték fel a Top Secret paródiában, ahol megcsillogtathatta sokrétű tehetségét. Oliver Stone Jim Morrisonról készült életrajzi filmje jelentette számára az igazi kiugrást, amely egy csapásra a ’90-es évek egyik legnépszerűbb filmsztárjává tette.

A 2000-es években, Az Angyal, majd A vörös bolygó buktáját követően, száműzték az A listás sztárok közül, és főleg kisebb költségvetésű filmekben vett részt, mint az Igazság helyett vagy A spártai. Visszatért inkább a színpadra, és tollat is ragadva színdarabokat írt. 2004-től újra nagyköltségvetésű filmekben tűnik föl, mint a Nagy Sándor, a Durr, durr és csók vagy a Déja vu, hogy aztán ismét visszacsússzon a hollywoodi ranglétrán. Egészségi állapota is ekkor romlott meg, és két évig küzdött torokrákkal, amelynek során kemoterápián és tracheotomián (gégemetszésen) esett át. De még ezen időszakok alatt is elszántan dolgozott, amint arról a dokumentumfilmjében be is fog számolni.

Az alábbiakban tíz ikonikus szerepét gyűjtöttük össze a ’80-as, ’90-es évekből!

10. Mindörökké Batman (1995) - Bruce Wayne alias Batman

batman forever

Amit a ’80-as évek végén és a ’90-es évek elején Tim Burton a Batman-filmekkel felépített, azt Joel Schumacher rendező következetesen porig rombolta. Ehhez asszisztált egy film erejéig Val Kilmer, akinek alakításáról Batman atyja, a képregényrajzoló Bob Kane azt nyilatkozta, hogy a filmtörténelem leghitelesebb Batman-je (Kane 1998-ban hunyt el). Ennek ellenére sem bizonyult igazán emlékezetesnek a belépője a képregényadaptációk világába, így a rendezővel folyamatosan hadilábon álló színész a folytatást nem is vállalta. Kilmer a Mindörökké Batmant – amelyet Hollywoodban sokan „élő rajzfilmnek” tituláltak – együtt forgatta Michael Mann heistjével, a Szemtől szembennel. Vajon milyen lehetett a bőregér jelmezéből kibújva elindulni mackót törni? Felettébb ironikus.

9. Tiszta románc (1993) - Mentor alias Elvis Presley

true romance

A Kutyaszorítóban után, de még a Ponyvaregény előtt Quentin Tarantino kisegítette cimboráját, Roger Avary-t egy forgatókönyvvel kapcsolatban, amellyel ötven oldal után elakadt. A fáma szerint Tarantino pár nap múlva lerakott elé ötszáz kézzel írt oldalt, és bár a Tiszta románcot Tony Scott rendezte, aki leül a film elé, az első öt perc után megmondja, hogy ez bizony hamisítatlan Tarantino-mozi. Mert csak ő képes összehozni egy ilyen sztorit, ahol a filmbuzi képregénybolti eladó egy valószerűtlen románc révén drogárusként Los Angelesben találja magát. Az elképesztő helyzetek és a megannyi Tarantino-i figura között pedig ott van Val Kilmer is, aki a főszereplő Clarence Tyler Durdenje: egy képzeletbeli Elvis Presley, akit sosem látunk, de a háttérből ott duruzsol és terelgeti a főhőst, aki mintha magának a forgatókönyvírónak, Tarantino-nak lenne az alteregója. A filmben nem hangzik el név, a kreditek között Mentorként szerepel, hogy a szerzői jogokkal ne legyen probléma, de a tény az tény: Kilmer Elvis Presley-t játszott egy Tarantino-filmben. Mekkora királyság!

8. Az Angyal (1997) - Simon Templar

the saint

Simon Templar Leslie Charteris krimiíró regényfigurája, aki Robin Hood-szerű antihősként piszkos eszközökkel küzd a jó ügyekért. A karaktert a ’60-as években Roger Moore népszerűsítette tévésorozatban és mozifilmekben. A ’90-es években újra elővették és modernizálták az alakját, amelyre a Val Kilmeres változatban rá sem lehet ismerni: mestertolvajként különböző álcákba bújik, eredettörténetet kap, és szívet is növeszt. Az 1997-es verzió a heist és a kémfilmek határán mozog egy elcsépelt szerelmi szállal, és egy nagyon megkapó főhőssel. A hidegfúziós eljárás titkának ellopása az orosz kormányt megbuktatók lefülelésébe torkollik. Sajnos a sztori a Jack Ryan-filmeket is jegyző Phillip Noyce rendező kezében középszerbe fullad. A franchise-nak induló produkció a lagymatag fogadtatás miatt így folytatást nem kapott, de ez nem Kilmeren múlott. Viszont a Batman után újabb ikonikus figura vérzett el a színész kezei között.

Igenyes Ferfi Logo

Szólj hozzá!