Bandaháború és családi hirig az idei Golden Globe-on

Idén maguk közt tartották meg a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók a hajdan az Oscar előszobájának hívott, mára azonban erősen kompromittált filmes díjátadójukat. El is maradt a nagy hajcihő, nem volt sem tévés, sem online közvetítés, sőt, sztárvendégek sem igazán. Jobb híján a Twitterre posztolgatták ki a nyerteseket.

Fényét vesztette a hajdan patinás filmes gála, amely lassan immár nyolc évtizede díjazza a legjobb mozis, és tévéfilmeket, valamint sorozatokat. A régi fényét azonban nem a mikroszkópikus koronavírus árnyékolja be, hanem a sorai közt tavaly kirobbant botrány, amely diszkrimináció és korrumpálhatóság kapcsán hozta hírbe a szervezetet. Ennek hatására sok filmes, köztük Tom Cruise is úgy döntött, hogy visszaadják a Golden Globe-díjukat. A koronavírus omikron variánsa idén számos díjátadót és gálát meghátrálásra kényszerített, lásd az elhalasztott Grammy-gálát, nem úgy azonban a Golden Globe-ot, amely, talán, hogy bizonyítsa létjogosultságát, vörös szőnyeg és közönség nélkül is megrendezésre került. A szervezet számos változatatást bevezetett, köztük szerepel az új viselkedési kódex és számos új színes bőrű tag. A zárt ajtók mögött lezajlott ceremónia legfőbb nyertesei a Disney – a 20th Century Fox leányvállalatán keresztül -, a Netflix és az HBO lett.

A legnagyobb esélyes A kutya karmai közt (Netflix) hét jelölésből hármat tudott díjra váltani (legjobb dráma, rendezés és férfi mellékszereplő), Steven Spielberg West Side Story-ja (Disney) négyből hármat (legjobb musical, női fő-, és mellékszereplő). A tévés kategóriákban az HBO Utódlás című tévésorozata tarolt, a legjobb tévédráma, férfi főszereplő és női mellékszereplő díjait szerezve meg.

A kutya karmai közt Benedict CumberBatch
Benedict Cumberbatch A kutya karmai köztben

Colson Whitehead Pulitzer-díjas regényéből, A föld alatti vasútból készült adaptáció szorította ki az Easttowni rejtélyeket a legjobb minisorozat kategóriájából, de ugyanezt már senki nem tudta megtenni Kate Winslettel a legjobb női főszereplők közül. Jason Sudeikis, akárcsak tavaly, idén is megkapta a Ted Lassóért a maga arany glóbuszát. Michael Keatont Amerika fájdalomcsillapító-függőségéről szóló sorozat, a Dopesick főszerepéért díjazták. A Netflix meglepetés-sorozata, az óriási népszerűségnek örvendő Nyerd meg az életed (Squid Game) is kapott díjat: három kategóriában is jelölték (legjobb sorozat, férfi fő-, és mellékszereplő), ebből a 77 éves dél-koreai színészt, O Yeong-su-t (vagy más néven Player 001-et) díjazták, aki ezzel történelmet írt a díj nyolcvan éves történetében.

igenyes logo

Szólj hozzá!