Karót érdemel Jared Leto vámpír-performansza, a Morbius

Amíg a színész Jared Leto csúnyán háttérbe szorult Jokerként a DC-nél, addig címszereplőnek kijáró ünnepléssel köszöntötték a konkurens Marvelnél. Az idén ötvenéves filmsztár denevérszárnyakon érkezett a népszerű képregényes moziuniverzumba, és félő, hogy rögtön gatyafékkel távozhat is a népharag elől. Pedig a Morbius esetében korántsem az ő alakítása a banánhéj, amelyen a Marvel élő vámpírja elhasal

2017-ben a Joker karakterével még csupán jelölték, idén Paolo Gucciként már el is nyerte Jared Leto az Arany Málna-díjat, amelyet az Oscar-díj ellenpólusaként a legrosszabb filmes teljesítményekért ítélnek oda. Tény, hogy Paolo szerepéért kár volt hosszú-hosszú órákat a sminkben töltenie Gucci-ház forgatásán. Gazdag olasz divatmogul helyett most vámpírbőrbe bújik a method acting lelkes híve, aki mankóval a hóna alatt játssza el a mozgásában korlátozott biokémikus vérszopó alakját. A Pókember-filmek elsöprő sikere előrevetítette, hogy a félszáz éves ellenfele, az élő vámpír előbb-utóbb ránk villantja foga fehérjét a vászonról.

Morbius kedvezőtlen fogadtatása után nem lepne meg, hogyha a népszerű színész-énekes inkább katapultálná magát zenekarával a Marsra. Pedig a magára öltött címszereplő figurája sokkal vállalhatóbb a ripacs Jokernél vagy az egysíkúan ostobának beállított Paolónál. Leto azonban nemcsak az arcát adta, de teljesen el is kötelezte magát a szerep mellett, így a produkcióval együtt – legyen bármilyen jó benne – ő is bukásra van ítélve. De tényleg annyira rossz lenne a Morbius?

morbius premier marvel jared leto 2022

A film eredettörténet, így éveket repülünk vissza az időben a gyermekkori emlékek szárnyain Görögországba, ahol a ritka vérbetegsége folyományaként mozgáskorlátozott ifjú Michael Morbius a hasonszőrű, valamint a tenyérbemászóan egészséges társai körében szocializálódik. Mind közül kiemelkedik „spártai” harcostársa, Milo, akivel kéz a kézben járják végig sanyarú gyerek-, és felnőttkoruk embert próbáló stációit.

Michael biokémikusként saját kezébe veszi a sorsát. A díjakat és a részeredményeket elutasítva csupán egyetlen cél lebeg a szeme előtt: gyógymódot találni az őket elemésztő kórságra. Nem tudja még, hogy az Istent kísérti, és azt sem, mekkora árat kell majd fizetnie érte. A Morbius történetének első fele, bár ismerős sablonpanelekből építkezik, szórakoztatóbb a folytatásnál. A címszereplő itt még bármilyen konok és ambiciózus, akkor is csak egy átlagember. Leto, miközben mankóival maga után húzza nyeszlett testét, karizmájával betölti a vásznat. Alig marad másnak hely.

wmn uj

Olvasd el a Marvel karakterével, Morbiusszal készült interjúnkat is!

Szólj hozzá!